EU se zalaže da voda bude dostupna svima

Saopštenje visoke predstavnice/potpredsednice Federike Mogerini povodom Svetskog dana voda

Pristup čistoj vodi nije samo osnovno ljudsko pravo: u današnjem svetu, voda predstavlja i bezbednosno pitanje, a borba za kontrolu nad vodenim resursima još uvek izaziva sukobe. Dezertifikacija je destabilizovala ogromne delove zemljišta. Suše i poplave uzrokuju nezapamćene migracije širom sveta.

Pogledajmo statistiku. Svaki deseti čovek na planeti nema pristup pijaćoj vodi. Svaki treći ne živi u adekvatnim sanitarnim uslovima. 1,6 milijardi ljudi trenutno živi u regionima u kojima je nestašica vode apsolutna. Ova cifra će se u narednih 10 godina bezmalo udvostručiti. Preko 34.000 dece mlađe od pet godina svake godine umire zbog zagađene vode, neadekvatnih sanitarnih uslova i loše higijene. Pijaća voda, adekvatni sanitarni uslovi i sigurno snabdevanje vodom su osnovna ljudska prava koja pripadaju svima, ne samo povlašćenima koji ih uzimaju zdravo za gotovo.

Danas, na Svetski dan voda, Evropska unija još jednom ponavlja da je posvećena naporima da voda bude dostupna svima. Znamo da u ovim naporima nismo usamljeni: međunarodna zajednica se prošlog septembra sastala u Njujorku i usvojila Plan održivog razvoja UN za 2030. Svi znamo da je voda prioritet u procesu iskorenjivanja siromaštva i postizanja održivog razvoja širom sveta. Mi, kao Evropska unija, već pomažemo ljudima koji su pogođeni prirodnim i katastrofama koje su posledica ljudskog delovanja, pružajući im stabilno snabdevanje vodom.

Imajući nestašicu ili nedovoljnu količinu vode na umu, jasno je da postoji samo jedan način da se izborimo sa ovim izazovom, a to je saradnja koja će prevazići granice i političke podele. Osim transnacionalne saradnje, od presudnog značaja su i transparentna rešenja koja se zasnivaju na poštovanju pravila. Klimatske promene i sve veći broj stanovnika na planeti su globalna pitanja sa kojima se možemo izboriti samo ako nađemo globalna rešenja. Svetski lideri su se u Parizu okupili i postigli sporazum za borbu protiv klimatskih promena kako bi zaštitili buduće generacije. To je bio primer multilateralizma na delu, ali i podsetnik o tome da je pred nama još uvek mnogo posla. Sada je vreme za akciju.

Izvor: Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji

You may also like...