Evropska nagrada za solarni punjač

Tim studenata iz Srbije “Strawberry energy’’, koji je konstruisao prvi javni solarni punjač za mobilne telefone, osvojio je juče prvo mesto na “Nedelji održivog razvoja” u Briselu na takmičenju Evropske komisije u kategoriji smanjenja javne potrošnje.


Studenti su “Drvo jagode”, solarni punjač za mobilne telefone, koji još od oktobra koriste stanovnici Obrenovca, ove nedelje predstavili građanima Brisela ispred Evropskog parlamenta, gde su prolaznici mogli da dopune baterije svojih mobilnih telefona.Na ovom evropskom konkursu učestvovalo je 309 i u najužu konkurenciju ušla su 24 projekta.

Odlazak mladih akademaca u Brisel i postavljanje solarnog punjača finansijski su pomogli JP „Elektroprivreda Srbije“, privredna društva „Termoelektrana Nikola Tesla“ iz Obrenovca i „Termoelektrana – kopovi Kostolac“, kao i druge institucije i firme.

 

  • Zahvaljujemo se na pomoći svim institucijama i kompanijama koje su prepoznale inovativnost projekta i značaj predstavljanja u Briselu, a plan je i da više solarnih punjača postavimo na trgove u beogradskim opštinama i gradovima širom Srbijekaže Miloš Milisavljević, jedan od članova studenatskog tima. – S obzirom na pozitivne kritike evropskog stanovništva, “Strawberry tree” će, možda izaći i van granica naše zemlje.

 

Treba istaći da je solarni punjač bio jedini projekat iz zemalja van Evropske unije, a u konkurenciji su bile firme poput „Tojote“, “Dženeral elektrika“ „Renoa“… Dodeli nagrada našim studentima prisustvovao je i Ginter Etinger, evropski komesar za energetiku, a priznanje im je uručila dr Brenda Bordman sa Univerziteta Oksford. „Strawberry energy’’ je tim od devet talentovanih studenata različitih fakulteta, a osim istraživanjem i razvojem u oblasti obnovljivih izvora energije bave se edukacijom i promocijom zelenih tehnologija.

You may also like...