Investitori cene EPS

Ulaganja u elektroenergetski sektor tek slede

Energetika i poljoprivreda u Srbiji su privredne grane koje imaju najviše potencijala za ulaganja stranih investitora, a ohrabrenja da će investicija u narednom periodu biti sve više, ocenjeno je na debati „Upoznajte Srbiju kao investicionu destinaciju“ u Briselu.

Predstavnici „Elektroprivrede Srbije“ aktivno su učestvovali u jučerašnjim bilateralnim razgovorima predstavnika Vlade Srbije i evropskih institucija, a stigle su i potvrde da je EPS pouzdan partner za zajednička ulaganja u narednom periodu. Predsednik američke kompanije „Nju dženerejšn pauer“ (New generation power) Čirinijev Katurija najavio je investicije u projekte korišćenja obnovljivih izvora u Srbiji.

  • Naša kompanija i konzorcijum firmi sa kojima sarađujemo, kao što su „Iton“, „Džouns Lang Lasal“, „Martifer grupa“, „Tošiba“, „Orenco Hidropauer“, potpisaće 20. marta u Beogradu sa EPS-om pismo o namerama za gradnju kapaciteta 1.430 megavata vrednih skoro četiri milijarde dolara. Reč je o projektima od 50 megavata korišćenja solarne energije, 200 megavata na biomasu, 50 megavata za korišćenje otpada, 450 megavata vetroenergije i 680 megavata velikih hidroprojekata– najavio je Katurija. U „Beloj knjizi EPS-a“ pronašli smo potencijal za korišćenje obnovljivih izvora i ako Srbija želi da bude članica EU, a jasno je da želi, treba da se pripremi za 2020. godinu kada 20 odsto energije treba da bude „zelena“ energija.“

Saradnjom sa EPS-om zadovoljan je i Olaf Hajl, direktor za hidroprojekte „RWE Innogy“, dela nemačke kompanije RWE, koja je sa EPS-om osnovala i pokrenula zajedničko preduzeće „Moravske hidroelektrane“ za gradnju pet hidroelektrana na Velikoj Moravi. On je ukazao da zajednička kompanija uveliko radi i da su u toku geološka istraživanja, a u narednom periodu slede pribavljanja dozvola i odobrenja.

  • Planirano je pet hidroelektrana ima snagu 150 megavata i godišnju proizvodnju 650 miliona kilovat sati– rekao je Hajl. Očekuje se da gradnja prve HE bude 2014. ili 2015. godine, dok bi prva proizvodnja krenula 2017. ili 2018. godine. RWE razmatra i druge projekte, kao što je reverzibilna HE „Đerdap 3“, a učestvujemo i u tenderskom procesu za HE „Gornja Drina“ u Republici Srpskoj.

U debati u Briselu učestvovali su Ivica Dačić, zamenik premijera Vlade Srbije i ministar unutršnjih poslova, Dušan Petrović, ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, a koncertu „No smoking okrestra“ Emira Kusturice i braće Teofilović prisustvali su i Boris Tadić, predsednik Srbije i Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova.

Ovaj skup u organizaciji „Prijatelja Evrope“ održan je pod pokroviteljstvom Vlade Srbije i uz podršku EPS-a, „Transnafte“ i „Dunav osiguranja“. Sa investitorima i predstavnicima Evropske unije u ime EPS-a su razgovarali izvršni direktor Bratislav Čeperković i direktor za unapređenje sistema u PD „Termoelektrane Nikola Tesla“ Aleksandar Vlajčić.

Sektor EPS-a za odnose s javnošću
.

You may also like...