Izmeštanje ugljen-disulfida iz fabrike Viskoza u Loznici

Republička inspekcija za zaštitu životne sredine izvršila je nadzor izmeštanja opasne materije ugljen-disulfida uskladištenog u fabrici Viskoza Loznica. Iz rezervoara je pretočeno 128 tona ugljen-disulfida, koji je zbog opasnih karakteristika smešten u betonski bazen ispunjen vodom.

ugljen-disulfid-cs2Ugljen-disulfid je pretočen u šest specijalnih kontejner cisterni, koje su u železničkoj stanici Loznica natovarene na železničke vagone i otpremljene u inostranstvo. Pretakanje je izvršeno uz kontrolu nadležnih inspekcijskih službi Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva infrastrukture i Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja.

Firma Promos plus iz Beograda, ovlašćena za sprovođenje posla, obezbedila je stručni nadzor eksperata za ugljen-disulfid iz firme AkzoNobel iz Nemačke. Na pripremi postrojenja i pretakanju radili su nekadašnji radnici Viskoze, koji imaju višedecenijsko iskustvo u rukovanju sa tom opasnom materijom. Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja je obezbedilo neophodan monitoring Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

U Viskozi je preostalo još oko 420 tona ugljen-disulfida, koji će biti izmešten iz fabrike tokom leta. Izmeštanje se vrši na osnovu ugovora između firmi Viskoza, Promos plus iz Ljubljane i Promos SM iz Beograda.

Podsećamo da je ugljen-disulfid veoma toksična i zapaljiva materija koja se upotrebljava u proizvodnji viskoznih vlakana i pesticida. U Evropi je poslednjih godina zatvoreno desetak fabrika koje su koristile ugljen-disulfid. Iz tog razloga ugljen-disulfid iz Loznice će biti isporučen u prekomorske zemlje u kojima se još uvek koristi u proizvodnji (Indija, Kina, Indonezija i Izrael).

Posao izmeštanja ugljen-disulfida sprovodi se na osnovu Zaključka Vlade Republike Srbije od 19. februara 2009. kojim je prihvaćena Informacija o stanju ugroženosti životne sredine u HK Viskoza, Loznica. Sredstva neophodna za izmeštanje te opasne materije su obezbeđena iz budžeta i Fonda za zaštitu životne sredine.

You may also like...