Kurs ”Energija i životna sredina”

Problemi uštede energije u procesnoj industiji i korišćenje zelenog dizela, kao alternativnog goriva, teme su predavanja koje je studentima Mašinskog fakulteta u Kragujevcu održao direktor razvoja ”Hipola”, prof. dr Nikolaj Ostrovski. Studenti su još jednom pokazali veliku zainteresovanost za aktuelne i razvojne probleme vezane za energetiku i zaštitu životne sredine.

Energetska efikasnost je jedan od osnovnih zahteva koji se postavlja pred savremeno inženjerstvo. Štednja i racionalno korišćenje energije je obaveza koja se već duže vreme nameće kao jedan od dominantnih zahteva svake industrijske proizvodnje. Na koji način se uz pomoć usvojenih metodologija može podići stepen efikasnosti jednog industrijskog preduzeća kao što je Hipol, studentima Mašinskog fakulteta objasnio je poznati stručnjak za oblast procesnog inženjerstva i zelenih tehnologija prof. dr Nikolaj Ostrovski.

Stručnjak za oblast procesnog inženjerstva i zelenih tehnologija prof. dr Nikolaj Ostrovski.

 

  • U procesnoj industriji problem je specifičan, radi i danju i noću, pa se ne može smanjiti potrošnja energije isključenjem ili smanjenjem potrošnje. Jedino možemo promeniti proces u proizvodnji koji bi trošio manje energije. To su napori u poboljšanju samog procesa, a primeri za to su: elektrifikacija hemijskog procesa polimeracije i fizički proces sušenja polimernog praha – istakao je prof. dr Nikolaj Ostrovski.

Drugi deo predavanja bio je posvećen tkz. zelenom dizelu, odnosno gorivu koje se može koristiti kao alternativa biodizelu. Prema rečima profesora Ostrovskog, naziv zeleni dizel smišljen je da bi se razlikovao od biodizela, ali suština je u tome što oba goriva koriste biljno ulje kao izvor sirovina.

prof-dr-Milun-Babić

  • To je jedan od novih trendova, gde se biodizel promoviše studentima kao ekološki i energetski isplativiji zeleni energent. Sve ovo se dešava u okviru kursa za energiju i životnu sredinu, i to će biti sastavni deo ispita – rekao je prof. dr Milun Babić, šef katedre za Energetiku i procesnu tehniku.

Predavanje stručnjaka prof. dr. Nikolaja Ostrovskog organizovano je na poziv katedre za energetiku i procesnu tehniku Mašinskog fakulteta u Kragujevcu, a u okviru kursa ”Energija i životna sredina”, namenjenog studentima osnovnih akademskih studija.

 

You may also like...