Organska škola koju đaci vole

Srbija ima 50 poljoprivrednih škola, a u dve trećine njih kao izborni predmeti uvedeni su organsko voćarstvo, povrtarstvo, stočarstvo i ratarstvo. Zbog velikog interesovanja učenika, većina škola zatražila je od Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja uvođenje novog smera za tehničara organske poljoprivrede.

Stručnjaci kažu da je važno da 7.000 učenika, koji pohađaju te škole, imaju dobra znanja o organskoj proizvodnji i svetskom tržištu organske hrane koje je vredno 60 miljardi dolara i jedno od retkih koje raste, uprkos ekonomskoj krizi.

Organska škola koju đaci vole

Na praktičnoj nastavi, u plastenicima Poljoprivredne škole u Krnjači je radno. Bez hemijskih sredstava, učenici uzgajaju povrće i voće. Kada su im na početku druge godine ponudili izborne predmete, gotovo svi su hteli da pohađaju organsku poljoprivredu.

Zbog velikog interesovanja, direktor škole u Krnjači, baš kao i mnogo njegovih kolega, poslao je Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja predlog da se uvede novi obrazovni profil – tehničar organske poljoprivrede.

Dragan Filipović, direktor Poljoprivredne škole sa domom učenika u Krnjači kaže da je pisani zahtev upućen.

  • Nažalost još nemamo povratnu informaciju ali nemamo ni informaciju da do toga neće doći. Ja se Dragan Filipović, direktor Poljoprivredne škole sa domom učenika u Krnjačinadam da ćemo zajedno sa Zavodom i u krajnjoj liniji sa Ministarstvom prosvete izaći u susret učenicima u narednim generacijam koji žele da se bave organskom proizvodnjom – kaže Filipović.

U Zavodu kažu da tržište rada još nema potrebu za tim smerom i da je znanje o organskoj poljoprivredi i bez njega dostupno.

  • Naši nastavnici imaju obavezu da kroz odgovarajuće stručne predmete koji su obavezni neke Radiša Mikarić iz Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanjaishode objasne na principima organske proizvodnje. Takođe, predmet profesionalna praksa ima elemenata gde mogu učenici da se upoznaju sa organskom proizvodnjom – kaže Radiša Mikarić iz Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

U pedeset poljoprivrednih škola širom Srbije armija đaka opredeljena je za organsku proizvodnju iz ekoloških razloga ali i zato što se organska proizvodnja mnogo više isplati od konvencionalne poljoprivrede

Čini se da je prošlo vreme kada su se u poljoprivredne škole upisivali uglavnom loši đaci. Danas ih pohađaju i učenici koji su iz osnovne škole doneli preko 95 bodova.

Njihov motiv je da stečeno znanje primene na sopstvenim gazdinstvima. To je potencijal Srbije i baš zato je neophodno uvesti organski smer, smatraju stručnjaci.

  • Ovog trenutka nema dovoljno ni znanja ni učenika da bi mogli da podrže razvoj organske Nada Mišković iz Asocijacije Serbia organicaproizvodnje u Srbiji, ali organska proizvodnja jeste posao budućnosti – rekla je Nada Mišković iz Asocijacije “Serbia organica”.

Evropske integracije nas obavezuju da pod organskom poljoprivredom imamo minimum 3 odsto oranica, takvih oranica u Srbiji trenutno je 0,25 odsto.

Izvor: Radio televizija Srbije

You may also like...