Primena Evropske konvencije o predelu

U Narodnoj Skupštini Republike Srbije 16. decembra 2015. godine održana je završna konferencija projekta „Unapređenje kapaciteta Šumadije i Pomoravlja za primenu Evropske konvencije o predelu” realizovanog od strane Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine u saradnji s Regionalnom agencijom za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja iz Kragujevca i Ministarstvom kulture i informisanja.

Na Konferenciji su predstavljeni rezultati ovog pilot projekta koji je realizovan u cilju primene Evropske konvencije o predelu u Srbiji, čiji je potpisnik i naša zemlja. Dobrodošlicu u ime domaćina izrazio je Nenad Popović, direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja –REDASP koji je istakao da je jedan od ciljeva ove organizacije i da promovišu ravnomeran teritorijalan razvoj, i da primena Evropske konvencije o predelu takođe doprinosi održivom razvoju područja. Otvarajući skup, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović je istakla da za Srbiju „predeo ima važnu ulogu kao javni interes u oblasti kulure, ekologije i društva i da predstavlja resurs koji pogoduje privrednim delatnostima, i čijom se zaštitom, planiranjem i upravljanjem, doprinosi dobrobiti pojedinca i zajednice“.

U plenarnom delu skupa učesnicima su se obratili i Magelon Dežan – Pon, izvršni sekretar Evropske konvencije o predelu u Savetu Evrope, koja je istakla značaj horizontalne i vertikalne saradnje na svim nivoima, te da je neophodno da se za svaku teritoriju, odnosno predeo koji je sam po sebi svojstven mora iznaći posebna strategija.

  • Za primenu Evropske konvencije o predelu u Srbiji neophodno da se usklade politike nadležnih ministarstava i stručnih ustanova- istakla je Asja Drača Munten, pomoćnik ministra u Ministarstvu kulture i informisanja.

U okviru radnog dela skupa, Nenad Popović, direktor REDASP, prof. dr Jasminka Cvejić, prof. dr Dragan Milovanović i Dubravka Nikolić iz REDASP, predstavili su ciljeve, aktivnosti i rezultate Projekta koji se odnosio na identifikaciju i procenu predela na teritoriji Šumadije i Pomoravlja i stvaranje mehanizma za strateško upravljanje i očuvanje kvaliteta predela u skladu s Evropskom Konvencijom o predelu.
U toku projekta, na teritoriji Šumadije i Pomoravlja izvršena je digitalizacija tematskih mapa, identifikovano 183 jedinica opisa predela, obrazovana je baza podataka i dizajniran internet portal koji omogućava korisnicima da istražuju vesti, slike i podatke vezane za implementaciju Evropske konvencije o predelu u Šumadiji i Pomoravlju.

U okviru programa jednodnevne konferencije predstavljena su i iskustva iz zemalja u okruženju. Naime, dan pre, delegacija Saveta Evrope, odnosno predstavnici Italije, Portugala, Hrvatske i Slovenije, posetili su Kragujevac kako bi se upoznali sa prirodnim i kulturnim tekovinama ovog kraja. Opšti utisak sa ove posete i Konferencije je da će ovakva podela iskustava i znanja svakako doprineti daljem iznalaženju puteva za podstrek ekonomskom jačanju područja, baziranom na očuvanoj harmoniji prirodnog i kulturnog nasleđa.

Izvor: Zavod za zaštitu prirode Srbije

You may also like...