RAZMIŠLJAJ PRIRODNO

prirodnoU Kragujevcu u prostorijama Šumadijskog okruga održan je seminar za nastavnike, učitelje i vaspitače, čime je počela druga faza realizacije projekta „Razmišljaj prirodno“, tokom koje će biti prikupljana pet ambalaža i papir. U ovogodišnji projekat uključeno je 6 škola i dva obadništa, a zajednički ga realizuju grad Kragujevac, LDA – Centar lokalne demokratije iz Niša, kragujevačka „Čistoća“ i „Zelenilo“, kao i Politehička škola iz Kragujevca.

Finansijeri ovog projekta su Kanton i grad Ženeva, Siren, uz kragujevačku gradsku upravu. Donatori su posebnu pažnju posvetili edukaciji, a seminari su namenjeni nastavnicima, učiteljima i vaspitačima iz 6 škola i dva obdaništa.

Cilj projekta je da se sve kragujevačke škole uključe u akciju sakupljanja papira i PET ambalaže, a najvažnije je prema rečima Dragana Marinkovića šefa Službe za zaštitu životne sredine Kragujevca podizanje svesti o upravljanju otpadom putem edukacije i primene selektivnog sakupljanja papirne i pet ambalaže. Svaka od škola dobiće posebne kontejnere za papirnu i PET ambalažu, koji će ostati u njihovom vlasništvu nakon završenog projekta, kako bi ih i dalje koristili. Zajednički cilj je da reciklaža uđe u nastavne programe, a kako je istakao Marinković ova tema ne bude rezervisana samo za časove biologije već i za druge predmete u školi.

Tokom trajanja projekta biće održan niz predavanja, a časovi pojedinih predmeta biće posvećeni podizanju ekološke svesti djaka. Takodje u planu su i radionice na temu reciklaže. Projekat se odvija u četvoromesečnim ciklusima, a novac od prodaje PET ambalaže i papira škole će korisititi za ekskurzije. Na kraju godine biće proglašena najbolja škola kojoj sledjuje i posebna nagrada.

You may also like...