Četvrti CEDEF međunarodni energetski Forum VODA

Četvrti međunarodni CEDEF energetski forum su, pred oko 300 učesnika, otvorili prof. dr Zorana Mihajlović, ministar razvoja, energetike i zaštite životne sredine Republike Srbije i dr Željko Kovačević, ministar energetike, industrije i rudarstva Republike Srpske. Forum je bio prilika i za održavanje bilateralnog sastanka ministara. Ministar Mihajlović se takođe susrela i sa predstavnicima Klasera Futura, delegacijom Parlamenta Poljske i predstavnicima Ambasade Poljske i Ambasade Mađarske u Srbiji. Forum je okupio ključne igrače u domenu hidroenergije, energetske efikasnosti i tretmana otpadnih voda iz brojnih zemalja: Srbija, Italija, Republika Srpska, Slovenija, Češka, Poljska, Mađarska, Makedonija, Belgija, Rusija, Crna Gora i mnoge druge.

Ministar Mihajlović se takođe susrela i sa predstavnicima Klasera Futura, delegacijom Parlamenta Poljske i predstavnicima Ambasade Poljske i Ambasade Mađarske u Srbijiotvaranje info linije pri ministarstvu za sve zainteresovane investitore u OIE koja će biti otvorena 24 časa.

 

  • Srbija ima nekoliko prioriteta u domenu voda kao što su tretman otpadnih voda, naročito kanalizacionih jer sada one uglavnom odlaze u reke kao i izgradnja novih mini hidroelektrana, pri čemu će Srbija u naredne 2-2,5 godine imati najmanje 200 novih MHE – izjavila je ministar Mihajlović pozdravljajući prisutne Četvrtog CEDEF Foruma. Do 2020. godine, Srbija će imati 1092MW novih kapaciteta obnovljive energije. Od velikih energetskih objekata, do kraja godine bi trebalo da znamo ko će biti partneri u izgradnji HE Bistrica i HE Đerdap 3 – najavila je ministar Mihajlović i dodala da investitore u narednom periodu očekuju bolji uslovi, odnosno ambijent za rad. Tome u prilog ide i prioritet države da sa postojećih 90, potrebne dozvole za izgradnju MHE svede na 5-7, što bi bilo idealno. To praktično znači da bi investitor trebalo da dobije dozvolu za izgradnju MHE u roku od 2 meseca- rekla je ona. Takođe, najavila je i otvaranje info linije pri ministarstvu za sve zainteresovane investitore u OIE koja će biti otvorena 24 časa.

Strategijom razvoja energetike Republike Srpske do 2030. godine predviđene investicije u elektroenergetski sektor iznose od preko šest milijardi evra.

  • U narednom periodu očekuje se intenziviranje saradnje sa Srbijom i zajedničkim partnerom Italijom na realizaciji projekta izgradnje hidoenergetskog sistema Srednja Drina – rekao je ministar Kovačević otvarajući skup i dodao da u Republici Srpskoj se već realizuju neke od najvećih investicija u jugoistočnoj Evropi i šire: izgradnja TE Uglјevik 3, procenjene vrednosti oko 700 mil.E, izgradnja TE Stanari, procenjene vrednosti oko 400 mil.E, dok se u oblasti hidroenergetike trenutno uspešno realizuje izgradnja HE Mrsovo na reci Lim, HE Ulog na Neretvi i HE Dabar na slivu reke Trebišnjice. Do kraja godine se očekuje izgradnja najmanje 7 hidroenegetskih objekata instalisane snage do 5 MW – najavio je ministar Kovačević.

U novije vreme nemamo nijedan primer korišćenja hidroenergetskog potencijala u Vojvodini, iako je prisutno znatno interesovanje investitora za izgradnju hidroelektrana. Na hidrosistemu DTD je planirana izgradnja 12 hidroelektrana ukupne snage 20 MW sa godišnjom proizvodnjom 90 miliona kWh.

  • Do napretka u izgradnji hidroelektrana nije došlo, a ključni problem su imovinsko-pravni odnosi postojećih vodoprivrednih objekata – istakla je sekretarka Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine APV Nataša Pavićević Bajić. Ona se osvrnula i na velike neiskorišćene mogućnosti kod primene geotermalne energije u daljinskom sistemu grejanja, jer sada toplotna snaga do sada istraženih hidrogeotermalnih resursa iz 78 bušotina na podučju Vojvodine iznosi 72.61 MWt .

Predsednik UO Elektroprivreda Srbije Aca Marković je izjavio da je 21. vek, vek borbe za vodu i vodne resurse. Od 16. jula do 1. avgusta ove godine sklopljeno je 38 ugovora o otkupu električne energije od povlašćenih proizvođača.

  • U narednom periodu nas očekuje novih 8,2 milijardi kWh električne energije – rekao je Marković i dodao da je EPS ove godine izvezao čak 2,5 milijardi kWh, dok se do kraja godine očekuje proizvodnja od 36 milijardi kWh struje.

Na skupu je potvrđeno da je potreba za iskorišćavanjem vodnog potencijala za proizvodnju energije veća nego ikada i da je izgradanja mini hidroelektrana od velike važnosti za obezbeđivanje energetske stabilnosti u celom regionu. Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine RS je vеrifikovalo konačnu listu potеncijalnih invеstitora za izgradnju MHE na ukupno 213 lokacija, dok je u pripremi i tender za oko 100 novih lokacija. Potrošnja vode se 2 puta brže povećava nego broj stanovnika, dok se samo 10% otpadnih voda prerađuje, a značajan broj lokalnih samouprava u Srbiji nema razvijenu ni kanalizacionu infrastrukturu.

CEDEF, kao vodeća ekspertska organizacija na polju zastupanja energetske efikasnosti i zelene energije u Srbiji organizovala je ovaj Forum sa ciljem da u prvi plan istakne ključne teme u domenu odgovornog upravljanja vodom kao što su: korišćenje vode kao izvora energije i primena inovativnih tehnologija koje omogućavaju snabdevanje, prečišćavanje i visok nivo efikasnosti u koriščenju vode.

  • Veliko nam je zadovoljstvo što ovaj skup ima međunarodni značaj, prvenstveno jer 92% voda u Srbiji čine tranzitne vode. Našа zemlja po stanovniku godišnje raspolaže sa oko 2.000 metara kubnih domaće vode, što je svrstava u kategoriju osetljivih zemalja po pitanju dostupnosti ovog resursa. Kako je UN proglasio ovu godinu “Godinom saradnje u oblasti voda”, upravo je ovaj skup dokazao da je samo saradnja na svim nivoima neophodna kako bismo pametno iskoristili ovaj značajan resurs- izjavila je Jovanka Arsić – Karišić predsednik UO CEDEF-a.

Skup je održan pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine APV. Generalni pokrovitelj skupa je JP Elektroprivreda Srbije, a organizovan je u saradnji sa JVP „Srbijavode”, Institutom za vodoprivredu „Jaroslav Černi” i opštinom Vrnjačka Banja.
Forumu je prethodila i izložba fotografija: “MALE HIDROELEKTRANE EPS-a U SRBIJI” autora Rajka R. Karišića.

You may also like...