Efikasnije upravljanje – čistija životna sredina

Projekat modernizacije nadzornog i kontrolnog sistema u Termoelektrani „Nikola Tesla B“, čija je vrednost procenjena na 28,6 miliona švajcarskih franaka, počinje da se sprovodi. Ugovor za prvi paket ovog projekta, vredan 9,3 miliona švajcarskih franaka, potpisali su Dragomir Marković, generalni direktor ,JP „Elektroprivreda Srbije“ i Reto Nauli, direktor sektora Energija „Simens“ iz Švajcarske, ispred konzorcijuma, koji čine „Simens“ iz Švajcarske i „Simens“ iz Beograda.

Ovaj projekat deo je bilateralnog programa saradnje Švajcarske i Srbije. Vlada Švajcarske je Vladi Republike Srbije odobrila nepovratna sredstva od 10,56 miliona švajcarskih franaka, a preostali iznos potreban za realizaciju projekta od 18,4 miliona švajcarskih franaka obezbediće EPS.

 

Poslovi iz ovog projekta realizovaće se u naredne dve godine. Glavni razlog za modernizaciju je zamena stare opreme koja utiče na finansijske i ekološke troškove rada termoelektrane. Studiju procene uradio je švajcarski „AF Kolenko“

 

Sporazum između vlada Republike Srbije i Švajcarske koji se odnosi na pružanje švajcarske finansijske pomoći u ovom projektu, potpisan je 5. maja 2009. godine u Beogradu. Državni sekretarijat za privredu Švajcarske, koji je razmatrao finansijski deo projekta, ocenio je da će se na ovaj način poboljšati uslovi životne sredine u Srbiji i uvesti energetski efikasna tehnologija za proizvodnju energije.

You may also like...