Ekološki projekti grada Kragujevca

U Skupštini grada Kragujevca 16 ekoloških udruženja potpisala su ugovore iz oblasti ekologije, koja će sredstvima iz lokalnog Fonda za zaštitu životne sredine biti podržana sa oko 1,6 miliona dinara. Potpisani ugovori sa predstavnicima ekoloških udruženja predstavljaju finalizaciju sprovedenog konkursa za podršku projektima iz oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja.

Potpisivanje ugovora sa ekološkim udruženjima

  • Na konkurs se prijavilo 21. udruđenje od kojih je 16 ispunilo uslove, a ostali su – prema rečima Dragana Marinkovića šefa Službe za zaštitu životne sredine predali projekte sa nepotpunom dokumentacijom, pa zato nisu ni uzeta na razmatranje. Ove godine su zbog ograničenih sredstava, jer je iz lokalnog Fonda za zaštitu životne sredine izdvojeno oko 1,6 miliona dinara, odobreni projekti u vrednosti do 200.000 dinara – istakao je on.

Ekološki projekti Kragujevca

Projekti ekoloških udruženja, potpisnika ugovora odnose se na edukaciju i medijsku promociju ekoloških aktivnosti. Tako su se putem javnog konkursa našli Srpko biološko društvo ‘’Stevan Jakovljević’’ sa projektom pod nazivom ‘’Uloga i značaj biološke raznovrsnosti na teritoriji grada Kragujevca’’, Planinarsko ekološki klub ‘’Gora’’ urediće kragujevačke planinarske staze Ždraljica – Žeželj – Bešnjaja, Planinarsko društvo ‘’Žeželj’’ imaće za zadatak da obeleži planinarski dom dr Sonja Perišić, Gljivarsko društvo ‘’Šumadija’’ ove godine dobijena sredstva potrošiće za obeležavanje jubilarne desete izložbe gljiva, a takođe i Udruženje Eko park potrošiće za uređenje parka i obeležavanje praznika životne sredine.

 

  • Grad je krajem prošle godine formirao poseban Fond za zaštitu životne sredine koji će se puniti delom sredstvima koja dolaze od republičke naknade za zaštitu životne sredine i od naknade za zaštitu životne sredine koju plaćaju kragujevčani – istakao je Srđan Matović, član Gradskog veća za zaštitu životne sredine, održivi razvoj i saradnju sa udruženjima.

Predstavnici ekoloških udruženja

U lokalnoj samoupravi očekuju da će se na narednom konkursu prijaviti više ekoloških udruženja, a da će gradski Fond za zaštitu životne sredine raspolagati sa većim finansijskim sredstvima, kako bi omogućili realizaciju što više projekata.

You may also like...