Ekološki projekti koje finansira grad Kragujevac

U Skupštini grada Kragujevca predstavnici 20 ekoloških udruženja potpisali su ugovore za realizaciju projekata iz oblasti ekologije, koji će iz lokalnog Fonda za zaštitu životne sredine biti finansirani sa blizu milion i 800 hiljada dinara. Potpisani ugovori sa predstavnicima ekoloških udruženja predstavljaju finalizaciju sprovedenog konkursa za podršku projektima iz oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja.

 

Projekti ekoloških udruženja, potpisnika ugovora odnose se na edukaciju i medijsku promociju njihovih aktivnosti. Na javnom konkursu prihvaćen je projekat Srpskog biološkog društva ”Stevan Jakovljević” pod nazivom Flora i fauna Spomen parka Šumarice Kragujevac, kao i Ekološko istraživačkog društva ”Mladen Karaman” koje će istraživati i promovisati biodiverzitet jezera u Šumaricama, u cilju njegovog očuvanja i održivog razvoja. Gljivarsko društvo Šumadija i ove godine dobijena sredstva iskoristiće za obeležavanje izložbe gljiva.

  • U okviru svog projekta planinarsko društvo Žeželj, urediće planinarski dom u selu Adžine livade, gde bi – kako kaže Radojica Perović iz tog društva trebalo da uradimo ekološku septičku jamu i kupatilo unutar doma.

Za projekat istraživanje i očuvanje izvora pitke vode na području Žeželja i Bešnjaje dobila je PEK Gora, koji bi trebalo da bude realizovan do kraja godine.

  • Za istraživanje i promovisanje biodiverziteta jezera u Šumarica u cilju njegovog očuvanja i održivog razvoja sredstva je dobilo ekološko istraživačko društvo ”Mladen Karaman”, a to je – prema rečima doc. Dr Snežane Simić, prva faza u realizaciji većeg broja aktivnosti na tom jezeru. Ideja je da od jezera napravimo jedan ekološki punkt, koji će biti dostupan i obogaćen različitim sadržajima ekološkog karaktera. Postojaće informativne table na kojima će biti predstavljen biodiverzitet tog jezera sa željom da građanima ukažemo šta sve mogu videti – istakla je Simovićka.

 

Gradski Fond za zaštitu životne sredine delom se puni sredstvima koja dolaze od republičke naknade za zaštitu životne sredine, kao i lokalne ekološke takse koju plaćaju građani. Ovim sredstvima u vrednosti od milion i 783 hiljada dinara, podržani su projekti 20 kragujevačkih ekoloških udruženja.

  • Na takav način će puno malih aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine, u našem gradu biti realizovano do kraja ove godine. Radiće se i na ekološkoj edukaciji, a po prvi put ćemo dobiti publikaciju ”Biseri Šumadije”. Na jezeru Šumarice i Gruža imaćemo mogućnost da koristimo čamac sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem. Nadam se da ćemo realizacijom ovih projekata znatno poboljšati ekološku sliku grada Kragujevca – istakao je Srđan Matović, član Gradskog veća za životnu sredinu.

 

U sklopu prezentacije ”Primena evropskog standarda u oblastima zaštite životne sredine” predstavljeni su svi projekti koji su, u delokrugu Službe za zaštitu životne sredihne, realizovani u Kragujevcu, u prethodne dve godine. Najavljeno je i da će tokom jeseni biti usvojena Strategija održivog razvoja.

 

 

 

Naziv podnosioca

Naziv projekta

Naziv podnosioca

Naziv projekta

1

Udruženje Volonterski centar
Kragujevac
Zelena dekontaminacija

11

Gljivarsko društvo ”Šumadija”
Jedanaesta izložba gljiva u Kragujevcu

2

Unija za organsku
poljoprivredu
Mogući rizici ekološkog kriminala na građane Kragujevca i životnu sredinu

12

Nepušački edukativni centar -RP Kragujevac
Prigradske ekološke mesne zajednice (PEMZ)

3

Crveni krst
Gradska organizacija Kraryjevac
Još jedan korak za moj čistiji grad

13

Klub podvodnih aktivnosti ”Zastava ” Kragujevac
Humano eko ronilac

4

Odred izviđača
“Bogoljub Boba
Permanentna
edukacija mladih

14

Pokret zelenih ”Breza”
Eko edukacija 2011.

5

Savez izviđača
Kragujevca
Centar izviđača Rudno Golija

15

Udruženje ”Riznica”
Biseri prirode Kragujevac

6

Srpsko biološko društvo ”Stevan Jakovljević”
Flora i fauna Spomen parka Šumarice Kragujevac

16

Eko kraguj
Mapiranje potencijala za organizovano sakupljanje EE otpada u Kragujevcu

7

Zavičajno udruženje ”Mihailo Petrović” Vlakča
Dani otvorenih dvorišta Šumadije

17

Pokret žena ”Knjeginja Milica”
Saniranje opasnog otpada od ambalaže u konvencionalnoj poljoprivredi

8

Udruženje mladih entuzijasta
Eco street party

18

Odred izviđača ”Artem”
Sačuvajmo šumu i vodu

9

Eko park
Urbani džep

19

Planinarsko ekološki klub ”Gora”
Očuvanje izvora pitke vode na području Žeželja i Bešnjaje

10

Ekološko istraživačko društvo ”Mladen Karaman”
Istraživanje i promocija biodiverziteta jezera u Šumaricama u cilju njegovog očuvanja i održivog razvoja

20

Planinarsko društvo ”Žeželj”
Uređenje prostora kod planinarskog doma dr Sonja Perišić u selu Adžine livade

 

 

You may also like...