EXIT festival u znaku snage vetra

Kompanija Continental Wind Partners (CWP) i EXIT festival i ove godine sarađivale su na promociji energije vetra i potencijalu koji Srbija, a prvenstveno Vojvodina ima za investicije u zelenu ekonomiju. Kako bi se ukazalo na velike mogućnosti korišćenja vetra kao izvora energije, na tvrđavi su postavljene prepoznatljive makete vetrenjača visine tri metra. Pored toga, kompanija Continental Wind Partners je posetiocima festivala poklonila lepeze i popularne kape sa vetrenjačama sa idejom da se na simboličan način dodatno skrene pažnja na snagu vetra.

kompanija Continental Wind Partners je posetiocima festivala poklonila lepeze i popularne kape sa vetrenjačama

Imajući u vidu činjenicu da je naša zemlja trenutno jedina u Evropi u kojoj vetroparkovi još uvek ne postoje, američki investitor najavljuje ulaganja koja će Srbiji obezbediti prvi vetropark i električnu energiju uz proces proizvodnje koji ne ugrožava životnu sredinu.

  • EXIT je veoma značajna manifestacija jer okuplja veliki broj generacija iz različitih krajeva sveta i promoviše vrednosti koje kao kompanija zastupamo – pre svega očuvanje životne sredine. Continental Wind Partners kao dugogodišnji partner festivala nastoji da upravo u tom segmentu doprinese edukacijom posetilaca. Vojvodina ima odlične lokacije i ogroman potencijal za korišćenje vetra kao neiscrpnog izvora energije. Izgradnja vetroparkova doprinosi energetskoj sigurnosti zemlje, omogućava smanjenje uvoza struje, dok ujedno otvara prostor za razvoj grinfild investicija, značajno unapređenje lokalne infrastrukture i nova radna mesta tokom izgradnje – istakao je Mark Krendal, predsednik Continental Wind Partners.

Izgradnja vetroparkova doprineće razvoju zemlje i regiona, dok će Srbiju svrstati među evropske zemlje koje štite sredinu i unapređuju život stanovnika. Iz kompanije navode da u Srbiju žele da investiraju oko 450 miliona evra u vetropark kapaciteta 300 MW koji će moći da zadovolji potrebe za strujom za više od 30.000 domaćinstava.

Continental Wind Partners (CWP) u Srbiji posluje od 2009. godine. Ova kompanija namerava da u naredne četiri godine realizuje investiciju u razvoj vetroparka “Čibuk” u opštini Kovin, sa mogućnošću proširenja na grad Pančevo. Vrednost investicije je procenjena na oko 450 miliona evra, što ovaj projekat čini jednim od najvažnijih iz oblasti obnovljivih izvora energije. CWP je prisutna u više zemalja centralne i jugoistočne Evrope, kao i u Australiji, a mogu se pohvaliti da su izgradili najveći vetropark u Evropi: 600 MW Fantanele, Rumunija.

You may also like...