Festival Akvaristike u Kragujevcu

U organizaciji Centra za ribarstvo i konzervaciju biodiverziteta kopnenih voda Akvarijum i Udruženja za promociju i ekološki marketing prirodnih vrednosti Ekomar održan je u Kragujevcu treći festival akvaristike, teraristike, ribolova i ribolovnog turizma, gde je bilo izloženo više od 400 akvarijuma. Osnovni cilj manifestacije je da ukaže na raznovrsnost i lepotu vodenih ekosistema kroz akvaristiku, rekreativni ribolov i ribolovni turizam. Između ostalog bilo je reči o značaju evidencije ulova ribolovaca za izradu programa upravljanja ribarskim područjima i monitoring ribljeg fonda.

Prof. dr Vladica Simić rukovodilac projekta

  • Organizacijma koje se bave rekreativnim ribolovom i ribolovnim turizmom, u okviru jedne radionice, pokazali smo vođenje ribolovne statistike na našim ribolovnim vodama. Zakonske regulative koje je propisalo nadležno ministarstvo, pomažu nam da na jedan neposredan dođemo do stvarnih podataka, koliki je ribolovni pritisak na našim ribolovnim vodama. Smatram da su to oni usvojili i da će nam u narednom periodu biti od koristi jer ćemo na osnovu toga znati koliko se riba iz naših voda izlove od strane rekreativnih ribolovaca – istakao je prof. dr Vladica Simić rukovodilac projekta.

Akvarijum Pula je najveći javni akvarijum u Hrvatskoj otvoren 2002 godine. Smešten je Austrougarskoj tvrđavi Verudela na površini od 2000 kvadrata. Izložba je fokusirana na jadranske i sredozemne vrste uz veliki morski i slatkovodni deo, ali i slatkovodni i hladnovodni. Na ovom festivalu moglo je da se čuje o značaju javnog akvarijuma Pula.

Dr Milena Mičić, iz Akvarijuma ’’Pula’’

  • Naš akvarijum je prvenstveno napravljen da pokaže živi svet u našoj okolini, vodeni i morski svet severnog Jadrana. Međutim kako smo rasli tako smo u okviru akvirijuma pokazali i život južnog Jadrana jer ipak te životinje su termofilne. U tom sklopu možete videti morsko tropski i slatkovodni tropski sastav kao i hladnovodni kopneni svet – istakla je dr Milena Mičić, iz Akvarijuma ’’Pula’’.

Centar Mali Dunav je namenjen deci i odraslima koji žele da steknu nova znanja, unaprede postojeća, istražuju ili jednostavno uživaju u prijatnom ambijentu. Posetiocima se pruža mogućnost da posete javni akvarijum sa Dunavskim vrstama riba, zoovrt sa vodenim pticama, malu vodenu botaničku baštu, muzej ribarstva, kuću na vodi, a i da plove Malim Dunavom, upoznaju sa naučnim eksperimentima iz oblasti ribarstva i hidrobiologije i još puno toga.

  • Centar Mali Dunav je deo poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu. To je obrazovni, naučni i od skoro turistički poligon, koji ima za cilj da decu obrazuje, edukuje iz oblasti koje su vezane za vodene eko sisteme. U okviru centra imamo dosta različitih programa i težimo da decu upoznamo sa vodenim biljkama u okviru vodene botaničke bašte, kao i sa svim grupama životinja od beskičmenjaka preko riba, vodozemaca, gmizavaca, vodenProf. dr Zoran Marković ’’Mali Dunav’’ih ptica do vodenih sisara. Tako na prostoru od 5,5 hektara posetioci imaju mogućnost da vide sve to na jednoj pravoj velikoj reci – rekao je prof dr Zoran Marković ’’Mali Dunav’’.

Cilj je bio da se na jednom mestu okupi što veći broj amaterskih i profesionalnih akvarista kao i da korisnici ribolovnih područja, udruženja koja se bave rekreativnim ribolovom i ribolovnim turizmom posetiocima predstave potencijal koji Srbija ima za razvoj ovih delatnosti. Naravno bilo je reči o zakonskim okvirima očuvanja i uvoza akvarijumskih i terarijumskih vrsta i o značaju evidencije o ulovu ribolovaca.

  • Kao naučni organ ispred države kontrolišemo dokumentaciju, da li se među vrstama koje se uvoze ili izvoze nalaze primerci koji se nalaze na Nenad Sekulić, Zavod za zaštitu prirode Srbijeodređenim listama ugroženih vrsta. Pored konvencije o međunarodnom prometu o ugroženim biljnim i životinjskim vrstama, vodimo računa i o direktivama EU koje se tiču međunarodnog prometa, ali koristimo i legislativu na nacionalnom nivou koja se odnosi na zaštitu određenih vrsta, koje smo mi definisali sa statusom strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta. Neophodno je da se pridržavaju naših uslova u smislu da ako je neka vrsta ugrožena može se koristiti samo u naučno istraživačke svrhe, ne može se koristiti u prometu ili trgovini – istakao je Dr Nenad Sekulić, Zavod za zaštitu prirode Srbije.

Teraristika je velika oblast kada su u pitanju reptili a da ne govorimo o beskičmenjacima koji su kod nas, ako smemo da kažemo in zbog veoma lakog održavanja i malog prostora koji zauzimaju. Morska akvaristika je mnogo komplikovanija, skuplja ali i mnogo lepša i zanimljivija. Morski akvarijum je za razliku od slatkovodnih malo zahtevniji za uređenje ali je zato njegova specifičnost i bogatstvo flore i faune nagrada za veći trud prilikom njegovog uređenja.

Tokom festivala organizovana su edukativna predavanja, radionice za decu na temu raznovrsnost vodenog sveta ali i izbor najlepšeg egzotičnog ljubimca. Posetioci su mogli da razgledaju živi svet kopnenih voda kako naše zemlje i Balkanskog poluostrva tako i tropskih i suptropskih područja Azije, Afrike, Južne Amerike i Australije.

You may also like...