Jubilej Srpskog geološkog društva

Srpsko geološko društvo (SGD) obeležava 125 godina postojanja kao jedno od najstarijih strukovnih udruženja u Srbiji i prvo geološko društvo na Balkanu.

Osnivač Srpskog geološkog društva bio je Jovan Žujović, rodonačelnik geologije u Srba, zajedno sa eminentnim prirodnjacima toga doba: Jovan Cvijić, Sava Urošević, Svetolik Radovanović, Dimitrije Antula, Vladimir Petković i drugi. Povodom toga izdati su prigodna marka i koverat.

Marka i koverat u čast Srpskog geološkog društva

U proteklom periodu mnogi projekti i aktivnosti koji su doprineli razvoju, ali i popularizaciji geologije u nas, pokrenuti su u okviru SGD, a među njima se posebno izdvajaju osnovna geološka karta 1:100 000, izrada geološke terminologije i nomenklature i drugo. Malo je poznato da su članovi SGD-a Nikola Pantić, Stevan Karamata, Milorad Dimitrijević Kvaks, Branislav Krstić i drugi, 90-tih godina pokrenuli izradu Inventara objekata geološkog nasleđa Srbije, na predlog Evropske asocijacije za konzervaciju geološkog nasleđa (ProGEO). Na tom inventaru radilo je skoro 40-tak geologa, geografa i arheologa koji su izdvojili oko 600 objekata geonasleđa Srbije. Zahvaljujući tome, Zavod za zaštitu prirode Srbije ima dobru osnovu da unapređuje i razvija zaštitu geološkog nasleđa.

Izvor: Zavod za zaštitu prirode Srbije

You may also like...