Kako se troši novac od ekoloških taksi?

Sve lokalne samouprave imaju Fondove za zaštitu životne sredine, neretko u njima su porpilične sume novca. Izmenama Zakona o budžetskom sistemu od pre dve godine opštine i gradovi više nisu u obavezi da novac prikupljen od naknada za zaštitu životne sredine namenski troše.

foto: screenshot/www.rts

Mnogima od tada ekološki dinar sada služi za krpljenje rupa u lokalnim budžetima. Malobrojni su oni koji to ne rade.

Opština Paraćin 20 miliona dinara prikupljenih od ekološke takse u ovoj budžetskoj godini utrošiće za zaštitu priobalja reke Crnice od erozije. Ranije sredstva su korišćena za sanaciju divljih deponija, za nabavku opreme za prikupljanje i obradu komunalog otpada.

Republika je, kažu u opštini Paraćin, u poslednjih pet godina budžete lokalnih samouprava smanjila za 30 odsto, tako da razumeju opštine koje eko fondove troše za druge svrhe.

  • U našoj opštini nije bilo prenamene tih sredstava do sada, zakon to dozvoljava od pre dve godine i mnoge opštine zbog potpunog kolapsa finansiranja lokalnih samouprava u Srbiji koriste ta sredstva za neke druge namene, ali mi nismo to činili, jer prosto nije bilo potrebe – kaže Saša Paunović, predsednik opštine Paraćin.

Nevladin ekološki sektor oštro je protiv prenamene eko fondova i podseća da ulaganje u zaštitu životne sredine nije trošak, već investicija u zdravlje nacije. Poglavlje 27 o pridruživanju predviđa ulaganja od najmanje 11 milijardi evra u sisteme za prečišćavanje otpadnih voda, reciklažu otpada i druge ekološke namene, a većina tih investicija obaveza je lokala. Zato smatraju da je prenamena taksi loše rešenje.

  • Na taj način je potpuno obesmišljen rad i budžetskih fondova za životnu sredinu i onda dolazimo u jednu situaciju koja je krajnje kontradiktorna da država ima obavezu da reši probleme životne sredine, a da pre svega ministarstvo finansija nije prepoznalo taj značaj i dozvolilo je da se sredstva nenamenski koriste – kaže Vladimir Janković, ekološka organizacija “Unikop”.

Prenamena ekoloških fondova je iznudjen potez, kažu u lokalnoj administraciji Paraćina, i način da se smanji pritisak na opštinske i gradske budžete. Kad je kasa prazna prva izgleda strada upravo ekologija.

izvor: www.rts.rs

You may also like...