Korišćenje deponijskog gasa

Projekte mehanizma čistog razvoja u Srbiji realizovaće tri italijanske kompanije, a radi se o sakupljanju i korišćenju deponijskog gasa na kragujevačkoj deponiji Jovanovac, povećanju energetske efikasnosti u fabrici Hipol i proizvodnji biomase na osnovu koje će se proizvoditi energija.

snimanje-deponije

merenje-deponijskog-gasaU narednih šest meseci firma iz Italije uradiće za kragujevačku deponiju Jovanovac projektnu dokumentaciju, na osnovu koje će se raditi i projekat postrojenja za prikupljanje i proizvodnju deponijskog gasa. Prema procenama, postrojenje u Jovanovcu biće u eksploataciji između 7 do 15 godina.

  • JKP ’’Čistoća’’ iz Kragujevca smatrajući da je vrlo važno da se deponijski gas kontrolisano proizvodi i koristi u narednom periodu učestvovala je na konkursu Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, tako da nam u narednom periodu predstoji, kako kaže direktor gradske Čistoće Dragoljub Grujović snimanje deponije od strane projektantske firme i potom precizno izračunavanje efekata tog budućeg postrojenja. Potrebno je projektovati postrojenje koje će stajati ispred deponije i ono će na neki način biti korisnik deponijskog gasa, dodavši da to može biti proizvodnja struje, toplotne energije, deponovanje metana koji će se koristiti za pokretanje automobilskih motora.

ispitivanja

Nakon toga biće raspisan tender za projekat glavne instalacije za energanu, jer se prema nekim procenama, u naredne dve godine očekuje da proradi i jedna elektrana ispred deponije Jovanovac koja bi snabdevala oko 2 i po hiljade domaćinstava električnom energijom. Vrednost donacije na izradi projektne dokumentacije sakupljanja i korišćenja deponijskog gasa, iznosi 100 hiljada evra. Za sve ostale projekte sredstva će morati da obezbedi grad, ali prema procenama stručnjaka, ulaganje u ove investicije isplatiće se u narednih pet godina.

You may also like...