Korišćenje gasa na deponiji ’’Jovanovac’’

Od strane Ministarstva zaštite sredine kopna i mora Republike Italije, Kragujevac je dobio donaciju za regulisanje korišćenja deponijskog gasa.

deponija_jovanovac

Projektom sakupljanja i korišćenja deponijskog gasa na deponiji ’’Jovanovac’’, biće predviđena razna rešenja za korišćenje deponijskog gasa. On će se naime najviše koristiti za proizvodnju električne energije ili tople vode za grejanje i snabdevanje domaćinstva, o čemu će prema rečima direktora JKP ’’Čistoća’’ Dragoljuba Grujovića, odlučivati grad. Naime Ministarstvo zaštite sredine kopna i mora Republike Italije ponudilo je donaciju u vidu izrade Projektnih dokumenata za 10 srpskih projekata. Jedino je Kragujevac dobio donaciju za regulisanje korišćenja deponijskog gasa. Time će prema rečima Grujovića deponija u Jovanovcu dobiti šansu da prva iskoristi deponijski gas na pravi način.

U toku izrade projektne dokumentacije italijanska projektna kuća, koju upravo bira Ministarstvo zaštite sredine kopna i mora, izvršiće u toku jula sva potrebna merenja na samoj deponiji kako bi se ustanovila količina i kvalitet gasa. Predviđa se da će eksploatacija deponijskog gasa trajati najmanje sedam godina. Ukupna vrednost izrade projekta sakupljanja i korišćenja deponijskog gasa na deponiji ’’Jovanovac’’ je oko 100 hiljada evra, a završetak projektnog dokumenta očekuje se za četiri meseca. Budući da se vek deponije u Jovanovcu bliži kraju, predviđa se da će se sa realizacijom projekta, krenuti od leta naredne godine, a tenderom bi se izabrala odgovarajuća firma.

– Nadam se da će nakon izrade projektnog dokumenta grad naći sredstva da realizuje ovakav projekat, rekao je Grujović

Inače ovo je samo jedna od ideja iz okvira Mehanizma čistog razvoja, koja se odnosi na smanjenje emisije štetnih gasova u atmosferu, zašta je Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja raspisalo konkurs u oktobru prošle godine.

You may also like...