Sanacija Pančevačkog mosta

Nadzor radova na sanaciji Pančevačkog mosta

Republička inspekcija za zaštitu životne sredine nadzire radove na sanaciji Pančevačkog mosta, koje izvodi preduzeće Mostkolor. Inspekcijskim pregledom utvrđeno je da pomenuto preduzeće vrši antikorozivnu zaštitu Pančevačkog mosta u tri faze.pancevacki_most

U drugoj fazi površina mosta se peskari gritom (granulisana šljaka topionice olova ili šahtnih peći koju preduzeće nabavlja iz mesta Žitkovac). Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju izvršio je hemijsku analizu grita 2005. godine, koja je pokazala da šljaka nije hemijski aktivna, a Institut za nuklearne nauke Vinča izvršio je analizu radionuklida u uzorku grita 2006. godine, koja je pokazala da je sadržaj ispod granica radioaktivne kontaminacije propisane za industrijski otpadni materijal.

Grit se u toku izvođenja radova rastura i raznosi oko pet odsto. Prilikom peskarenja koriste se zaštitne skele, pokrivene folijom na kojoj se zadržava emisija rasutog grita i korozije. Sakupljanje stare boje i korozije se vrši na desnoj obali Dunava u okviru radnog prostora. Od početka sanacije generisano je oko 300 kilograma tog otpada. Preduzeće Mostkolor nije angažovalo stručnu organizaciju da u toku 2008. i 2009. godine uzorkuje otpadni grit i odredi karakter otpada.

Inače, Ugovor o sanaciji drumsko železničkog mosta preko Dunava ”Pančevački most – I faza” na levoj obali Dunava, skolopljen je 11. jula 2008.godine između Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda i Alpine Bau Gmbh iz Austrije. Alpine Bau Gmbh je ugovorom od 16. jula 2008. godine za izvođenje antikorozivne zaštite angažovala podizvođača, preduzeće Mostkolor iz Beograda.

Republička inspekcija za zaštitu životne sredine će i dalje nalagati mere zaštite životne sredine u toku radova na sanaciji Pančevačkog mosta.

You may also like...