Kragujevačke škole obeležile Dan planete

 

U više od 150 zemalja širom sveta, medju kojima je i Srbija, obeležen je Dan planete zemlje. U cilju povećanja svesti ljudi o ugroženosti životne sredine mnoge kragujevačke škole su organizovale brojne akcije, kako bi obeležile taj datum.

Dan planete Zemlje obeležava se širom sveta od 1992. kada je na Konferenciji UN o životnoj sredini u Rio de Žaneiru ustanovljen dugoročni program za promociju održivog razvoja. Povodom obeležavanja Dana planete Zemlje u saradnji sa Zelenilom i gradskim odeljenjem za zaštitu životne sredine u dvorištu kragujevačke osnovne škole “Radoje Domanović”, već tradicionalno posađena je sadnica javora.

Mirjana Milivojević, organizator akcije

  • Ovo je aktivnost naših učenika ekološke sekcije i onih koji izučavaju predmet čuvari prirode mlađih i starijih razreda, a aktivnu ulogu su uzeli i članovi vršnjačkog tima. Sve ovo je u cilju razvijanja ekološke svesti kod učenika i pravilnog odnosa prema životnoj sredini – rekla je Mirjana Milivojević, organizator akcije.

U kragujevačkoj osnovnoj školi Mirko Jovanović u okviru Zelendana povodom Dana planete, održana je tematska nastava i sportsko rekreativne aktivnosti u dvorištu škole. Sva odeljenja osmog razreda zasadila su drvo generacije, organizovana je muzička šetnja po naselju, kao i akcija prikupljanja stare hartije.

Nenad Milovanović, direktor OŠ ''Mirko Jovanović''

  • Mi radimo najviše na razvijanju ekološke svesti kod učenika i učimo ih da ne bacaju otpad tamo gde ne treba, radimo reciklažu tako što skupljamo plastičnu ambalažu i limenke. U školi imamo postavljena mesta za odlaganje otpada, i to radimo preko cele godine, a ne samo kada je obeležavanje nekog značajnog datuma – istakao je Nenad Milovanović, direktor OŠ ”Mirko Jovanović”.

Na današnji dan stručnjaci upozoravaju da je čovek svojim delovanjem doveo do dramatičnog zagadjenja životne sredine i da je veliki broj biljnih i životinjskih vrsta širom sveta pred izumiranjem, što dovodi do ozbiljnog narušavanja čitavog ekosistema i biološke raznovrsnosti.

U okviru Dana planete Zemlje, Centar za ekološko obrazovanje i održivi razvoj u kragujevačkom Velikom parku organizovao je 14. izložbu dečijih radova na temu ekologije pod nazivom ”Plava planeta”.

U Velikom parku kragujevački osnovci i predškolci, radovima na zadatu temu, pokazali su prisutnima kako oni zamišljaju planetu na kojoj živimo, ali i na samo sebi svojstven način ukazali koji je pravi put njenog spasenja.

Brojna kragujevačka ekološka udruženja kao i suorganizatori održali su niz kreativno edukativnih, ekoloških radionica za sve posetioce izložbe.

Milan Gabarić, Centar za ekološko obrazovanje i održivi razvoj

  • Pristiglo je preko 500 radova, a osim same izložbe mi smo pozvali i druga udruženja kao što su Pek Gora, Biram Kragujevac, Eko fan kamp, školica Vrabac, koji su pomogli da organizujemo ekološke radionice – rekao je Milan Gabarić, Centar za ekološko obrazovanje i održivi razoj.

Proglašeni su i pobednici izložbe – oni koji su bili najorginalniji u pravljenju skulptura od reciklažnog materijala.

You may also like...