Krenula je higijenizacija sela

higijenizacija-sela-2

Projekat pod nazivom „Higijenizacija sela“, osmišljen od strane Instituta za javno zdravlje Kragujevac, trebalo bi da pomogne poljoprivrednim proizvođačima da shvate značaj higijene u proizvodnji, kako bi se dobio zdravstveno ispravan proizvod. Realizaciju ovog projekta Skupština grada Kragujevca podržala je sa oko milion dinara iz Agrarnog budžeta.

Projektom „Higijenizacija sela“ prema rečima Snežane Živanović – Katić pomoćnika gradonačelnika za poljoprivredu, obuhvaćeno je tridesetak domaćinstava u Šumadijskim selima i to u Beloševcu, Velikim Pčelicama, Sabanti, Grbicama, Desimirovcu, Đuriselu, Jabučju, Lužnicama, Poskuricama, Prekopači, Resniku, Rogojevcu, Čumiću i Šljivovcu. Analize će se raditi 4 puta godišnje, a odnose se na kontrolu kvaliteta i zdravstvenu ispravnost proizvoda, ispitivanje higijensko sanitarnog stanja putem briseva u proizvodnji, kontrola vode i higijensko sanitarni nadzor.

Projekat će se prema rečima specijaliste higijene sa Instituta za javno zdravlje Kragujevac dr Dragana Vasiljevića realizovati kvartalno. U početku dodaje on, radiće se higijensko sanitarni nadzor domaćinstva, uzimaće se uzroci sira i kajmaka, 5 briseva sa radnih površina, uzorak vode. Na osnovu tih analiza znaće se kakva je situacija u seoskim domaćinstvima, a agronomi i stručnjaci sa Instituta za javno zdravlje, ukazaće im na moguće greške koje čine prilikom proizvodnje. Da bi se sanitarno higijenska situacija popravila savetima će im pomoći i koja dezinfekciona sredstva da nabave kako bi se proizvodio što kvalitetniji i zdravstveno ispravniji proizvod.

Institut za javno zdravlje Kragujevac prilikom kontrole mlečnih proizvoda, na kragujevačkim pijacama i tržnicama, uvideo je da je veliki broj uzoraka bakteriološki neispravan. S obzirom da su gradske tržnice znatno popravile higijenu u svojim objektima, došlo se na ideju u Institutu da pored prometa, kontrolišu i proizvodnju na selu. Ukoliko se ovaj projekat pokaže kao dobar kontrola bi mogla da bude proširena i na proizvodnju voća i povrća.

You may also like...