Krupni evropski koraci Ministarstva poljoprivrede

U Briselu je 16. i 17. septembra 2010. godine održan prvi sastanak Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo Prelaznog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima između Srbije i Evropske zajednice, kao i redovan Sektorski sastanak u oblasti poljoprivrede, ribarstva, bezbednosti hrane, veterine i zdravlja bilja u okviru Unapređenog stalnog dijaloga između Republike Srbije i Evropske unije.

ministarstvo poljoprivredeu-EU

Tokom sastanka naročito je naglašena snažna zakonodavna aktivnost u poslednje dve godine, jer je ministarstvo pripremilo, a Skupština usvojila 31 zakon iz poljoprivrede, dok je Vlada usvojila oko 150 podzakonskih akata. Takođe je konstatovan veliki napredak Srbije u procesu priprema za korišćenje predpristupnih fondova EU posvećenih ruralnom razvoju u smislu institucionalnih i zakonodavnih aktivnosti koje su preduzimane u prethodnom periodu.

Na ovom sastanku predstavnici EU su istakli da se i posle primene Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU beleži suficit u razmeni poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u odnosu na zemlje EU.

Tom prilikom razgovarano je i o odobrenju izvoza organskih proizvoda iz Srbije u EU. Predstavnici EK smatraju da je Srbija spremna da podnese zahtev za stavljanje na listu trećih zemalja kojima će biti odobren izvoz organskih proizvoda na tržište EU. Još jednom je pohvaljen rad u oblasti bezbednosti hrane koji se ogledao u odobravanju Srbiji izvoza ribe i proizvoda od ribe, kao i mleka i mlečnih proizvoda.

Pored predstavnika ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, sastanku su sa srpske strane prisustvovali i predstavnici Kancelarije za evropske integracije, Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, Republičkog zavoda za statistiku i Zavoda za intelektualnu svojinu. Evropsku uniju su predstavljali predstavnici generalnih direktorata za proširenje, poljoprivredu i ruralni razvoj, zdravlje i zaštitu potrošača, ribarstva i EUROSTAT-a.

You may also like...