Oduzete zaštićene vrste šumskih kornjača i ptica tukana

Republička inspekcija za zaštitu životne sredine utvrdila je vanrednim inspekcijskim nadzorom da je u ataru sela Lepaja, opština Merošina, Stanković Života sakupljao zaštićene vrste šumske kornjače.

kornjače

U vreći je imao 10 kornjača, koje su oduzete i smeštene u prostorije lovačkog udruženja iz Merošine. Kornjače su u prisustvu Republičke inspekcije i herpetologa Zavoda za zaštitu prirode Srbije puštene u prirodu. Protiv počinioca će biti podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Vrsta Testudo hermanni se nalazi na Prilogu II Uredbe o stavljanju pod kontrolu korišćenja i prometa divlje flore i faune, kao zaštićena vrsta. Naredbom o zabrani sakupljanja pojedinih zaštićenih vrsta divlje flore i faune u 2010. godini, zabranjeno je sakupljanje šumskih kornjača na celoj teritoriji Republike Srbije u 2010. godini.

Republička inspekcija za zaštitu životne sredine obavila je vanredni inspekcijski nadzor na poziv graničnog veterinarskog inspektora na Aerodromu Nikola Tesla u Beogradu, zbog pošiljke ptica iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Pregledu su prisustvovali nadleži za CITES Konvenciju, kao i ornitolog Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

ramphastos tucanustukani

Nadzorom je utvrđeno da je preduzeće iz Beograda pokušalo da uveze 22 jedinke ptica tukana, bez posedovanja bilo kakve dokumentacije. Ornitolog je utvrdio da se radi o osam jedinki vrste Pteroglossus aracari, osam jedinki vrste Ramphastos vitellinus i šest jedinki vrste Ramphastos tucanus. Pomenute vrste tukana su zaštićene CITES konvencijom. Za njihov uvoz je neophodna uvozna CITES dozvola Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, kao i izvozna CITES dozvola Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Republički inspektor je privremeno oduzeo tukane do odluke suda. Jedinke su smeštene u karantin.

Protiv počinioca će biti podneta prijava.

You may also like...