Memorandum o razumevanju Ministarstva i cementara Srbije

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić i predstavnici Udruženja cementne industrije Srbije (CIS) generalni direktor Lafarž Beočin Kostin Bork, generalni direktor Holcim Srbija Gustavo Navaro i generalni direktor Titan Kosjerić Miroslav Gligorijević, potpisali su danas  Memorandum o razumevanju kojim su započeli realizaciju projekta „Korišćenje  alternativnih goriva i sirovina u procesu proizvodnje cementa“.

Potpisivanje Memoranduma o razumevanju

Potpisivanje Memoranduma o razumevanju

  • Prethodnim Memorandumom smo definisali upotrebu automobilskih guma u cementnoj industriji. Sada se stvara mogućnost da se uz procenu uticaja na životnu sredinu koristi i komunalni otpad i otpadna ulja, koja se koriste svuda u svetu. Trenutno u industriji u velikoj meri zavisimo od energenata koji zagađuju životnu sredinu i emituju velike količine gasova sa efektom staklene bašte – rekao je ministar Dulić.

On je kao neprihvatljivo ocenio da se u cementnoj industriji koristi samo ugalj i istakao da Memorandum omogućuje da se pod kontrolisanim uslovima i rigoroznim monitoringom spale velike količine otpada koji ugrožava životnu sredinu. Ministar Dulić je pozvao cementare da permanentno rade na modernizaciji kapaciteta.

Cementara Titan

  • U narednim mesecima kroz različite vidove saradnje ćemo tražiti da industrijska postrojenja donose nove i najmodernije tehnologije u Srbiju, kroz proširenje kapaciteta. Vrlo brzo ćemo završiti sve procedure za dobijanje integrisanih dozvola, cementna industrija će ih dobiti među prvima – naveo je ministar Dulić.

On je pozvao predstavnike cementne industrije da se uključe u Vladin program izgradnje jeftinih stanova, tako što će sniziti cene svojih proizvoda.

  • U pregovorima smo sa Ministarstvom, da bismo videli kako građevinska industrija može biti konkurentnija, imajući u vidu cenu cementa – rekao je generalni direktor Lafarža Beočin Kostin Bork.

You may also like...