Ministar Dragin u kontroli pijace u Kragujevcu

Ministar Dragin sa sanitarnim inspektorima u Kragujevcu

Ministar Dragin sa sanitarnim inspektorima u Kragujevcu

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dr Saša Dragin sa direktorom Generalnog inspektorata Dušanom Pajkićem i inspektorima, po drugi put ove godine posetio je Zelenu pijacu u Kragujevcu. Tom prilikom izvršena je akcijska kontrola prometa voća, povrća i proizvoda životinjskog porekla u cilju ispitivanja bezbednosti hrane u prometu.

Ministar Dragin prilikom obilaska istakao je da nova zakonska regulativa, Zakon o bezbednosti hrane kao i zakoni iz oblasti zaštite bilja i Zakon o veterinarstvu, predstavljaju novi kompleksni model uspostavljanja sistema bezbednosti hrane koji će doprineti potpunijoj i sistemski uređenoj zaštiti potrošača i sigurnosti građana pri konzumiranju hrane.

  • Ove godine u Srbiji je urađeno 200 akcija kontrola kvaliteta hrane na pijacama i prikupljeno negde oko 60 hiljada uzoraka, istakao je ministar Dragin dodavši da je ove godine usvojen novi Zakon o bezbednosti hrane, koji propisuje česte kontrole, kako bi građani bili sigurni da su prehrambeni proizvodi koje koriste kvalitetni. Želimo da pooštrimo kriterijume u proizvodnji i plasmanu prehrambenih namirnica kako bi se našle i na stolovima onih koji su članice EU.

Ove godine naša zemlja dobila je pravo na slobodan izvoz prerađevina od svinjskog mesa, a naredne godine očekujemo da to pravo ostvarimo i za izvoz svežeg svinjskog mesa.

Na kragujevačkoj Zelenoj pijaciMinistar Saša Dragin u Kragujevcu

  • Pre nedelju dana završena je i kontrola sektora koji se bavi proizvodnjom krompira, i očekujemo pozitivne rezultate, a najbolji pokazatelj je i to da smo ove godine zabeležili rekordan suficit u razmeni sa inostranstvom, što se tiče poljoprivrednih proizvoda kaže Dragin. Jedino je poljoprivreda sa 2 odsto pored, vojne industrije imala rast u zaradi.

Odmrzavanje trgovinskog sporazuma je za nas jako važno, imamo veće šanse da se naši poljoprivredni proizvodi nađu na trpezama EU.

  • Za nas je jako važno i ono što dolazi posle, a to su predpristupni fondovi. Ministarstvo poljoprivrede je već osnovalo upravu za agrarno plaćanje koje će predstavljati trezor. Pozvali smo Evropsku komisiju da nas kontroliše, u trošenju ne samo sredstava iz EU nego i sopstvenih para iz budžeta, ističe Dragin i dodaje da je to jedan od načina da što pre dobijemo akreditaciju koja je otprilike između 50 i 60 miliona evra godišnje, koja će ići direktno poljoprivrednicima, za investicije, podizanja objekata i ulaganja u nove tehnologije.

Ministarstvo poljoprivrede dobro sarađuje sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, a da je tako govori podatak da nam je ove godine pomogla u formiranju sistema javnih skladišta.

You may also like...