Nova Strategija energetskog razvoja u Hrvatskoj

Nakon pet godina, konačno porast potrošnje plina u Hrvatskoj, rečeno je na 15. Plinarskom forumu

Konačno je zaustavljen trend pada potrošnje plina! U plinskoj godini 2015.-2016. po prvi puta od 2010. zabilježen je rast potrošnje plina za ukupno 2,7%, što jest sramežljiv ali ipak optimističan pokazatelj za plinsku struku. Ukupno, za 3% bile su manje isporuke industrijskim kupcima na transportnom sustavu, dok su isporuke u distribucijski sustav porasle za 10%, a proizvodnja plina za 3,5%, rečeno je na 15. Plinarskom forumu15. Plinarskom forumu koji je u organizaciji Energetike marketing danas okupio gotovo dvjesto stručnjaka u hotelu Antunović.

Nova Strategija energetskog razvoja u Hrvatskoj

Za dva mjeseca Ministarstvo gospodarstva predstavit će smjernice niskougljičnog energetskog razvoja Hrvatske, temeljem kojih bi do kraja godine trebala biti napravljena nova Strategija energetskog razvoja. To je krovni dokument energetskog razvoja, kojeg već godinama zaziva struka, najavio je pomoćnik ministra gospodarstva Zdeslav Matić. U novoj Strategiji posebno mjesto zauzet će plin kao pouzdan energent.

  • Do kraja godine biće napravljen i novi Zakon o tržištu plina. Najvjerojatnije će se zadržati koncept opskrbljivača na veleprodajnom tržištu, iako ima i drugačijih varijanti – kazao je Zdeslav Matić pomoćnik ministra gospodarstva .

Bude li tako kako najavljuje Matić, tu će ulogu obavljati najvjerojatnije HEP, koji bi u tom slučaju 600 mil. m3 plina za potrebe kućanstva nabavljao na javnom natječaju, a ne kao do sada, kad plin HEP-u prodaje Ina po reguliranim uvjetima. Upravo ti regulirani, netržišni odnosi okosnica su prigovora koji EK ima prema Hrvatskoj, zbog čega je u veljači stiglo obrazloženo mišljenje, s realnom opcijom da cijeli slučaj završi na Europskom sudu. Kada Hrvatska ne bi preuzela model opskrbljivača ne veleprodajnom tržištu, opskrbljivači s obvezom javne usluge morali bi svaki zasebno raspisivati natječaje za dobavu plina za potrebe kućanstava prije ljeta, taj plin skladištiti te osigurati svojim kupcima fleksibilnost. Sve to znatno bi ih financijski i organizacijski opteretilo pa će se najvjerojatniji ići za tim da HEP bude taj koji će po transparentnim uvjetima nabavljati plin za potrebe kućanstava. Novim Zakonom o tržištu plina će biti stvoreni preduvjeti za krajnju liberalizaciju tržišta od iduće godine, koja će označiti i poskupljenje plina za krajnje korisnike.

Matić je također potvrdio da se Hrvatska odlučila za gradnju plutajućeg LNG terminala (FSRU).

  • Najvažnija zadaća Vlade definirati prihvatljiv okvir za transport plina u Hrvatskoj, uzevši u obzir rascjepkanost i tehničke mogućnosti distributera. Za nekoliko tjedana trebali biti dogovoreni uvjeti za potpis ugovora za istraživanje ugljikovodika na kopnu – rekao je Matić.

O plutajućem terminalu govorio je i ministar poduzetništva Darko Horvat kazavši da oko toga postoji konsenzus unutar Vlade, te da će trebati raditi na prilagodbi transportnog sustava i s vremenom na njegovoj rekonstrukciji i širenju ovisno o tržišnim okolnostima.

  • Ministra Panenića i mene nitko neće posvađati, naše izjave nisu kontradiktorne i dok sjedimo za istim stolom imamo iste stavove oko energetike i gospodarstva. Moja želja kao ministra je nakon 25 godina za sve poduzetnike na hrvatskom tržištu postići iste uvjete koje imaju trgovačka društva iz drugih zemalja koja rade na našem tržištu i zarađuju za nekoga drugoga – kazao je Darko Horvat. Radićemo na olakšavanju administrativnih procedura jer Hrvatska je tijekom pristupa EU postala previše regulirana te kroz to gubi konkurentnost, zbog čega će u drugoj polovini godine biti izmjena nekih zakona a neki će se i ukinuti – rekao je on.

Pomoćnik ministra graditeljstva Danijel Žamboki kazao je da će država kroz provedbu EU direktive o uslugama utjecati na smanjivanje administracije i ubrzanje procedura za gradnju i ishođenje građevinskih dozvola, te je pozvao poduzetnike da aktivno sudjeluju u donošenju propisa.

Ivana Marković iz Plinacra govorila je o razvoju tržišta plina, pri čemu je istaknula jako velik porast trgovanja plinom na virtualnoj točki, na kojoj je u protekloj plinskoj godini protrgovano 1,3 mlrd. m3 plina, što je gotovo polovina isporučenih količina. Godišnja aukcija za zakup transportnih kapaciteta na UMS Rogatec za plinsku 2016./2017. iznjedrila je 11 korisnika, koji su zakupili gotovo sav raspoloživi kapacitet, dok je na UMS Dravaszerdehely samo dva zakupca koji su zakupili tek oko 12% raspoloživih kapaciteta. Kad je riječ o energiji uravnoteženje i dalje je prisutan trend velikih viškova plina, odnosno lošeg planiranja.U narednoj plinskoj godini neravnoteže će se promatrati svaki dan, VBS-ovi će moći trgovati energijom uravnoteženja a bit će tu i godišnji ponuditelj energije uravnoteženja.

Damir Škugor iz INA-e se požalio na reguliranu cijenu plina koji Ina prodaje HEP-u, koja je po njegovim riječima manja od kune po prostornom metru, kada se uračuna trošak transporta do VTT-a. Ina se zato zalaže da se što prije i u tom segmentu uvede tržište, odnosno da će se na natječajima valorizirati vrijednost domaćeg plina kao stabilnog faktora sigurnosti opskrbe.

Direktor PSP-a Krešimir Malec najavio je da bi tijekom svibnja trebala biti dobivena građevinska dozvola za nove kompresore u Okolima, a tada se očekuje i isporuka opreme. S novom opremom ciklus utiskivanja sa sadašnjih 180 dana smanjit će se na 120 dana, bit će osigurani rezervni kapaciteti, tvrtka će godišnje uštediti 15 mil. kn, a utjecaj na okoliš bit će bolji. Zlatko Tonković iz HEP Plina najavio je da je taj distributer plina spreman za tržišnu utakmicu a razmatra i kupnju mreže kada za to bude prilika.

Galerija slika: 15. plinarski forum
Izvor: energetika-net

You may also like...