Balkan Rivers Tour – Veslima protiv brana

Bohinj, Slovenija Više od 100 veslača je napravilo prve poteze na reci Savi i krenulo na kajakašku turu Balkan Rivers Tour.

Pod vodstvom bivšeg slovenskog olimpijca Roka Rozmana kajakaši iz cijele Europe će u narednih 35 dana veslati po najljepšim ali i najugroženijim rijekama Balkanskog poluotoka. Ovom jedinstvenom kampanjom, domaće i svjetske udruge žele skrenuti pozornost na ludilo izgradnja brana i hidroelektrana na području između Slovenije i Albanije, na kojem se planira izgradnja više od 2.700 novih hidroelektrana.

Prije službenog početka Balkan Rivers Tour, kajakaši su se okupili na Bohinjskom jezeru u Sloveniji, gdje su čamcima napravili krug oko poruke „Save our Rivers – stop the dams“ (Spasite naše rijeke – stop branama). Tijekom sljedećih pet tjedana kajakaši će preveslati 18 rijeka u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji i Albaniji. Na putu će u svakoj državi organizirati nekoliko događaja, kako bi podržali lokalne inicijative, koje se bore protiv izgradnje hidroelektrana.

  • Ova jedinstvena akcija pokazat će da su rijeke Balkana mnogo više nego samo zalihe megavat sati. One su vene koje stvaraju životni prostor i nude mogućnosti za rekreaciju. Moramo zaštititi ovu prirodnu baštinu od europskog značaja pred pohlepom kapitala – rekao je Ulrich Eichelmanniz Riverwatch, koordinator kampanje Očuvajmo plavo srce Europe.

Većina planova još nije provedena, ali je samo pitanje vremena kad će strojevi proraditi.

  • Dok sam još bio `klinac` moja najveća želja bilo je osvojili olimpijsku medalju. Kako sam odrastao , moja želja postaje Rok Rozman, inicijator i vođa kampanje Balkan Rivers Touročuvanje naših rijeka. Olimpijske medalje nikad nisam osvojio, ali naše rijeke ću spasiti! Pozivam kajakaše iz cijele Europe da nam se pridruže na našoj turneji i podrže naše napore – rekao je Rok Rozman, inicijator i vođa kampanje Balkan Rivers Tour.

Nije slučajnost da je turneja počela u Sloveniji, na rijeci Savi, jer gotovo nema dijela rijeke, koji nije pregrađen branom ili za njega ne postoji plan izgradnje kakve male hidroelektrane. Iznimka nisu ni dijelovi na kojima možemo pronaći populacije mladice (Hucho hucho).

  • Ne možemo tražiti od drugih, često manje razvijenih država, da zaštite svoje rijeke, ako dopuštamo našem vlastitom hidroenergetskom lobiju da uništava rijeku Savu kilometar za kilometrom – rekla je Neža Posnjak, koordinatorica kampanje Očuvajmo plavo srce Europe u Sloveniji.

Završni čin turneje Balkan Rivers Tour bit će predaja peticije za očuvanje rijeke Vjose albanskom premijeru Ediju Rami 20. svibnja u Tirani. Vjosa je bio posljednja velika divlja rijeka u Europi (izvan Rusije), ali ni ona nije iznimka te se i na njoj planira serija više hidroelektrana.

  • Želimo spriječiti izgradnju brana na Vjosi te stoga zagovaramo zaštitu cijele rijeke u okviru nacionalnog parka. To bi bio prvi takav park u Europi – rekla je Theresa Schiller, koordinatorica projekta u EuroNaturu.

Za Martina Šolara, direktora WWF Adria, rijeke su žile kucavice koje teku od Alpa preko Dinarida do kraja Balkanskog poluotoka:

  • WWF djeluje na zaštiti brojnih rijeka na Balkanu i hidroelektrane si jedan od najvećih problema s kojima se Martin Šolar, director of WWF Adria, on the start of the Balkan Rivers Toursuočavamo. One ugrožavaju iznimnu biološku raznolikost Dinarskog luka i sretni smo što smo udružili snage kako bi podržali Balkan Rivers Tour – rekao je Martin Šolar, direktor WWF Adria.

Iz Slovenije se turneja Balkan Rivers Tour seli u Hrvatsku, na rijeku Zrmanju, gdje će kajakaši u četvrtak 21. travnja organizirati spust zajedno sa ponuđačima raftinga i kajakarenja kako bi poslali poruku na hidroelektrane na Zrmanji nisu u interesu lokalnih ljudi koji žive od rijeke Zrmanje i njenih usluga.

„Balkan Rivers Tour“ je zajednička kampanja nevladinih organizacija EURONATUR, RiverWatch, LeeWay Collective, WWF i lokalnih partnera u okviru projekta „Save the Blue Heart of Europe“. Cijelu kampanju „Balkan Rivers Tour“ možete pratiti na web stranici ili putem Facebooka.
WWF Hrvatska,

You may also like...