Poboljšanje bezbednosti hrane i dobrobiti životinja u Srbiji

Projekat za poboljšanje bezbednosti hrane i dobrobiti životinja u Srbiji

Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović i ministar poljoprivrede Republike Litvanije Dobrobit zivotinja u poljoprivrediKazis Starkevičius otvorili su, 11. aprila 2012. godine, prvi radni skup projekta za sprovođenje Zakona o bezbednosti hrane, Zakona o dobrobiti životinja i drugih podzakonskih akata.

  • Usklađivanje svih procedura u Srbiji sa evropskim propisima i praksom od izuzetne je važnosti za nastavljanje pozitivnog trenda u izvozu hrane iz Srbije i njegovog povećanja – izjavio je tom prilikom ministar Petrović. Siguran sam da će nakon realizacije ovog projekta u jesen 2014. godine, Srbija biti potpuno sposobna da uspostavi više nego zadovoljavajući sistem koji će garantovati bezbednost hrane namenjene našem stanovništvu što će otvoriti i velike prilike za izvoz – dodao je ministar Petrović.

Srbija je prošle godine ostvarila izvoz hrane vredan 2,7 milijardi dolara, Evropska unija tokom poslednje decenije donirala je oko 20 miliona evra za projekte jačanja Uprave za veterinu, a u toku je procedura za odobravanje za još 10 miliona evra.

  • U Srbiji je u toku i realizacija projekta za koji je EU izdvojila četiri miliona evra a koji se odnosi na iskorenjivanje besnila i svinjske kuge, što je veoma značajno u ostvarivanju cilja da se naša zemlja kvalifikuje kao izvoznik svinjskog mesa – napomenuo je ministar Petrović.

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer je na radnom skupu ukazao na važnost projekta za poboljšanje bezbednosti hrane i dobrobiti životinja u Srbiji ne samo u smislu usklađivanja standarda već i u ekonomskom aspektu jer će podići konkurentnost srpskih proizvođača.

Litvanski ministar poljoprivrede Kazis Starkevičius složio se da će realizacija ovog projekta značajno unaprediti kapacitete veterinarskih servisa u Srbiji.
Projekat za poboljšanje bezbednosti hrane i dobrobiti životinja u Srbiji, koji će trajati do septembra 2014. godine, ima za cilj pružanje pomoći Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede i trgovine u primeni i nadgledanju sprovođenja zakona u oblasti veterinarstva kao i u usklađivanju domaćih sa evropskim standardima.
Srpskim stručnjacima pomoć u implementaciji EU standarda vezanih za bezbednost hrane i dobrobiti životinja pružaće kolege iz Litvanije u saradnji sa mađarskim ekspertima.

You may also like...