Predstavljen projekat ”Evropa znači da…” u Kragujevcu

Misija projekta ”Evropa znači da…” u Srbiji je da objasni trošak i dobit evropskih integracija, kada je u pitanju zaštita životne sredine. U Kragujevcu je tim povodom organizovan okrugli sto pod nazivom ”Izazovi evropskih integracija u oblastima zaštite živote sredine i održivog razvoja lokalnih zajednica”. (publikacija- pdf)

Cilj okruglog stola bio je da doprinese efikasnijem odvijanju procesa evropskih integracija na lokalnom nivou, kroz prenošenje ključnih informacija i razmenu mišljenja o ulozi lokalne samouprave u tom procesu. Govorilo se i o važnosti promocije evropskih standarda u upravljanju otpadom. Na ovom skupu učestvovali su predstavnici gradskih i opštinskih uprava.

  • Poslednja nacionalna strategija održivog razvoja koja je rađena u Republici Srbiji, predviđa trošak od skoro 10 milijardi evra, da bi Srbija do 2219. godine mogla doći na proces zelenih evropskih integracija i tu – prema rečima Siniše Mitrovića savetnika predsednika Privredne komore Srbije, najveći trošak otpada na otpadne vode oko 5 milijardi, 4 milijarde na zagađenje vazduha i 1 milijarda na upravljanje čvrstim komunalnim otpadom. Mi danas hoćemo da vidimo i kapacitet lokalne administracije i njenu spremnost da već sledeće godine, kada Srbija postane kandidat za Evropsku uniju, može da priprema projekte kada su u pitanju evropski fondovi. Činjenica je da će najveći trošak u procesu evropskih integracija imati građani, a to će se videti kroz račune za odnošenje smeća, vodu – objašnjava Siniša Mitrović savetnik predsednika Privredne komore Srbije.

Prikazane su i koristi koje dolaze i način kako da lokalna administracija putem evropskih fondova premosti troškove koji će nastati u procesu zelenih evropskih ekoloških integracija. Kragujevac je među četiri grada u kojma će ovaj projekat biti realizovan, a u Kragujevcu su predstavljene dosadašnje aktivnosti iz oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja.

Projekat-Evropa-znači da

  • Najvažnije je da je Kragujevac dobio Lokalni ekološki akcioni plan, da ćemo do oktobra završiti Strategiju održivog razvoja, na ozbiljan način smo počeli da rešavamo problem ambalažnog otpada u gradu, očekujemo da će do septembra biti završen lokalni plan upravljanja otpadom kojim će biti definisan način upravljanja otpadom, predstavićemo aktivnosti koje su vezane za zaštitu Gružanskog jezera – objašnjava Srđan Matović, član Gradskog veća. Jedan deo moje prezentacije biće posvećen i Centru za ekološko obrazovanje i održivi razvoj pošto je to jedinstven projekat na teritoriji Srbije koji tretira pitanje ne samo vršnjačke edukacije nego i na mnogo širi način edukuje stanovništvo u oblasti zaštite životne sredine – objašnjava Matović.

Projekat je usmeren na analizu primera dobre prakse koje različite zemlje članice Evropske unije primenjuju u rešavanju ovih pitanja, kao i fondova koji već jesu ili će sa napretkom procesa evropskih integracija, postati dostupni našoj zemlji.

 

 

 

You may also like...