Prostornim planom zaštitiće jezero Gruža

Usvajanjem prostornog plana Republike Srbije koji obuhvata zaštitu svih akumulacija na teritoriji Srbije, akumulacija Gruža biće stavljena pod zaštitu, a ulazak u zonu sanitarne zaštite jezera neće biti dozvoljen ni turistima, veslačkim klubovima, pecarošima…To podrazumeva i rušenje 160 objekata podignutih na obali. Takođe je u fazi usvajanje novog prostornog plana opštine Knić, koji bi trebalo da zaštiti ovu akumulaciju. Agencija za prostorno planiranje treba da do kraja godine izradi prostorni plan područja posebne namene sliva akumulacije Gruža, koji obuhvata prostor od oko 548 kvadratnih kilometara na teritoriji gradova Kragujevac, Čačak, Gornji Milanovac i Knić. Nakon toga, sledi procedura usvajanja ovog dokumenta i, primena zakona. S druge strane, ukoliko se ovi pravilnici o zaštiti akumulacija ne budu sprovodili, divlja gradnja na jezeru Gruža ugroziće snabdevanje zdravom pijaćom vodom blizu 300 hiljada ljudi u Kragujevcu, Kraljevu, Batočini i drugim mestima Centralne Srbije.

U ovom komunalnom preduzeću podsećaju da već nekoliko godina bezuspešno svim raspoloživim pravnim sredstvima, pokušavaju da se suprotstave divljoj gradnji na jezeru Gruža, koja ugrožava kvalitet vode.

 

  • Novica-MilosevicZa zaštitu akumulacije Gruže ne treba novac, već samo dobra volja i primena zakona, kako bi se zaustavila divlja gradnja. Ne samo gradnja nego i divljanje ribolovaca, jer ima onih i to u većem broju koji zagađuju jezero putem mamaca, a i nekontrolisanim bacajnem otpada – ističe Milošević.

Ipak analize Instituta za javno zdravlje Kragujevac pokazale su da je voda iz gradskog vodovoda zadovoljavajućeg kvaliteta i po svim parametrima dobra za piće. Kragujevački vodovod je sa tri vodosistema obezbedio dovoljne količine vode i u letnjem periodu kada se ova dragocena tečnost troši i duplo više.

Kragujevčani u nastupajućim letnjim periodima bez problema mogu ugasiti žeđ vodom sa česme koja stiže iz Kragujevčkog vodovoda. Uzorci za analizu vode iz gradskog vodovoda uzimaju se sa 17 punktova iz pogona za preradu, a rezultati su pozitivni. Takođe se rade ispitivanja sirove vode na akumulacijama Gruža, Grošnica i izvorišta Brzan. Vodovod, inače, u ovim vrelim danima dnevno distribuira 700 litara vode u sekundi, ali se očekuje da se u narednom periodu potrošnja poveća i do 900 litara u sekundi. Jedan od razloga za povećanje potrošnje je što se voda u prigradskim naseljima koristi i za polivanje.

  • Mi pokušavamo da stanemo tome na put, ali uz pomoć komunalne inspekcije sada i komunalne policije, moći ćemo bolje da kontrolišemo one građane koji u prigradskim naseljima vodu koriste za polivanje. Zato apelujemo na njih da pijaću vodu ne koriste u meliracione svrhe, kako bi je imali u dovoljnim količinama za piće – objašnjava Novica Milošević, tehnički direktor Javno komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija.

 

 

 

You may also like...