Racionalno korišćenje energije u Kragujevcu

Aerodrom Kragujevac

U okviru Uprave za upravljanje projektima za ravnomerni i održivi razvoj biće formirano i Odeljenje za energetsku efikasnost. Glavni zadatak ovog odeljenja biće iznalaženje rešenja za racionalno korišćenje energije u gradu, za koju Kragujevac izdvaja velika sredstva. Odluka o unapređenju energetske efikasnosti na teritoriji Kragujevca doneta je zbog racionalnije upotrebe energije u gradu, i odnosi se na korisnike u objektima u javnoj svojini. Cilj je da se smanji potrošnja u skladu sa direktivama Evropske unije. Do sada nije urađen kompletan energetski bilans grada, pa se još ne zna koliko se novca troši za energente. Planirano je da se ove godine uradi baza podataka o snabdevanju energijom i potrošnji u javnim objektima i izradi energetski bilans. Definisanjem energetske politike identifikovaće se mogućnosti za uštedu energije. Krajnji cilj je priprema i realizacija projekata energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije u sektoru javne potrošnje.

Vladimir Maksimović, član Gradskog veća grada Kragujevca

  • Prvi korak biće evaluacija, da skeniramo postojeće stanje, kako je bilo prethodnih godina, koliko se novca trošilo za energente, a sledeća faza biće izrada elaborata energetske efikasnosti. Potrebno je prepoznati objekte koji su da tako kažemo crvene tačke u gradu, koji su najveći potrošači i energetski najneefikasniji i te objekte probaćemo da kandidujemo za određene projekte i da vidimo kako možemo da uštedimo energiju, to će biti osnovni cilj Odeljenja za energetsku efikasnost – istakao je Vladimir Maksimović, član Gradskog veća.

Izradom energetskog plana grada Kragujevac priključuje se ostvarivanju opštih ciljeva zaštite životne sredine obezbeđivanjem uslova za smanjenje finalne potrošnje energije, odnosno smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, kao i široj primeni evropskih standarda.

You may also like...