RIKEN FONDACIJA PREDSTAVILA HALJINU OD LIMENKI 

Unikatna haljina od limenki Riken (Recan) fondacije za reciklažu limenki za piće, za čiju izradu je kreatorki Tatjani Talović bilo potrebno oko 200 limenki i poklopaca, predstavljena je na modnoj izložbi „Zakopčaj me selotejpom“ održanoj u atrijumu tržnog centra Delta City, u okviru edukativnog projekta „Ambalaža-proizvod-potrošač-zaštita životne sredine”.

Haljina od limenki

Haljina od limenki

  • Izuzetno nam je drago da je naša haljina Limenka po limenka deo ovog projekta, jer su limenke prepoznate kao značajna ambalaža, s obzirom da su upravo one pakovanje za piće koje se najviše reciklira na svetu – izjavila je Jelena Kiš, menadžerka Riken Fondacije. Ona je dodala da je danas zid limenke debljine ljudske dlake, što umnogome doprinosi uštedi prirodnih resursa koji se koriste za njenu proizvodnju, a aluminijum od kojeg su načinjene limenke je inspirativan materijal, što je pomoglo da naša haljina izgleda ovako neobično i lepo.

Limenke su ambalaža koja se može reciklirati neograničen broj puta, a da ništa ne izgube na kvalitetu. U poređenju s proizvodnjom novog aluminijuma, reciklaža aluminijuma rezultira štednjom energije i do 95%. Reciklaža limenki umanjuje količinu čvrstog otpada, izduvne gasove, štedi vodu i potrebnu energiju za proizvodnju nove ambalaže, i doprinosi ne samo zaštiti životne sredine, već i održivom razvoju.

  • Haljina je napravljena od limenki i poklopaca, a torzo je žicom od aluminijuma povezan sa donjim delom, tako da je za njenu izradu korišćen isključivo aluminijum – izjavila je Tijana Talović, kreatorka haljine. Materijal koji sam koristila me je inspirisao da izgled haljine bude ovakav, a zanimljivo je da haljina izgleda kao da je načinjena od dukata.

Haljina Limenka po limenkaLimenke su ambalaža koja se može reciklirati neograničen broj puta, a da ništa ne izgube na kvalitetu. U poređenju s proizvodnjom novog aluminijuma, reciklaža aluminijuma rezultira štednjom energije i do 95%. Reciklaža limenki umanjuje količinu čvrstog otpada, izduvne gasove, štedi vodu i potrebnu energiju za proizvodnju nove ambalaže, i doprinosi ne samo zaštiti životne sredine, već i održivom razvoju.

Haljine od različitih ambalažnih materijala, robnih marki mnogobrojnih kompanija, koje su za ovu priliku dizajnirali renomirani srpski modni kreatori, prigodnim opisima koji stoje uz svaku haljinu informisaće i edukovati potrošače o ambalaži, njenim funkcijama, značaju, oznakama, s posebnim naglaskom na važnost pravilnog zbrinjavanja i zaštitu okoline. Izložba je deo projekta „Ambalaža-proizvod-potrošač-zaštita životne sredine” Instituta za ambalažu i tiskarstvo „Tectus – latT” iz Zagreba.

You may also like...