Šesti Šumadijski sajam poljoprivrede u Kragujevcu

sumadija-sajamU Kragujevcu je danas otvoren VI Šumadijski sajam poljoprivrede, na kome učestvuje 200 izlagača iz Srbije, Belgije I Mađarske, odnosno 80 proizvođača poljoprivredne mehanizacije, semenske robe, plastenika, stočne hrane i druge robe i 120 odgajivača goveda, ovaca, svinja, konja i sitnih životinja.

Ova sajamska manifestacija, na kragujevačkom Gradskom sajmištu „Šumadija sajam“, organizuje se šesti put, s tim što ovoga puta ima međunarodni karakter, pošto na njoj, pored domaćih izlagača, učestvuje Agrarna komora Mađarske, belgijska NVO Karitas i Američka vladina agencija za međunarodni razvoj (USAID).

organska-hrana

I ovogodišnji Šumadijski sajam poljoprivrede ima bogat prateći program, u okviru kojeg su između ostalog, organizovana stručna predavanja, tribine i prezentacije učesnika ove sajamske manifestacije. Predstavljena je belgijska poljoprivredna kompanija iz Flandrije, a posetioci su mogli da čuju nešto o zaštiti proizvoda geografskog porekla kao mogućnost povećanja izvoza, i o biljnoj organskoj proizvodnji.

Grad Kragujevac stoji iza jedne ozbiljne manifestacije kakva je ’’Šumadijski sajam poljoprivrede’’, sa namerom da je razvija i obogaćuje kako bi postala najveća jesenja smotra poljoprivrede u Srbiji.

  • Agrarni budžet grada Kragujevca u ovoj godini iznosi 117 miliona dinara i grad smo sa najvećim agrarnim budžetom u Srbiji već nekoliko godina ističe dr Snežane Živanović – Katić pomoćnik gradonačelnika za poljoprivredu. On se realizuje kroz veliki broj programa, gde dominiraju projekti rešavanja vodosnabdevanja na selu, subvencionisani krediti i razne podsticajne mere, ali se kako kaže trudimo da deo sredstava odvojimo za one alternativne grane poljoprivrede, a tu prevashodno spada organska poljoprivreda.

mehanizacijaOrganizator Šumadijskog sajma poljoprivrede u Kragujevcu, koji traje do 13 septembra, je Gradsko sajmište ‘’Šumadija sajam’’, pokrovitelj manifestacije je Resor za poljoprivredu grada Kragujevca, a generalni sponsor novosadska kompanija ‘’Vajt’’.

You may also like...