Tragom Teslinih otkrića

Izložba replika Teslinih patenata i nagrađeniih radova učenika i studenata održana je u holu Knjaževsko srpskog teatra u Kragujevcu.

Manifestaciju pod nazivom ’’Tragom Teslinih otkrića’’, u godini kada se obeležava 160 godina od rođenja velikog naučnika, organizuju Prirodno matematički fakultet i grad Kragujevac, Studentski kulturni centar i Udruženje Srba iz Hrvatske koje nosi njegovo ime. Odlukom Vlade Republike Srbije iz avgusta 2010. godine, 10 jul dan rođenja Nikole Tesle , proglašen je Danom nauke u Srbiji.

Teslin generator, transformator, Teslino jaje, samo su neke od replika patenata velikog naučnika koje su izradili srednjoškolci i studenti iz Srbije, učestvujući na konkursu ’’Tragom Teslinih otkrića’’. Brojni radovi prispeli su na konkurs, s obzirom da je jedan od najpoznatijih srpskih i svetskih proizvođača i naučnika u oblasti fizike, elektronike i radiotehnike neiscrpna inspiracija mladim istraživačima. Podaci govore da je iza Tesle ostalo više od 700 zaštićenih patenata i inovacija.

Dr Dragan Milosavljević, profesor sa Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu

  • Mi smo 18. maja na Prirodno matematičkom fakultetu u Kragujevcu imali istu ovakvu izložbu i tada smo analizirali sve ove Tesline replike, napravili žiri i dodelili nagrade. Takođe 10. jula sa njima idemo u Banja Luku gde ćemo demonstrirati ovo što smo napravili – rekao je dr Dragan Milosavljević, profesor sa Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu.

Treću nagradu na konkursu osvojili su učenici Mašinsko – elektrotehničke škole iz Priboja sa replikom Teslinog transformatora, drugu studentu Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu, za repliku bezlopatične turbine. Prvonagrađeni su učenici četvrtog razreda Prve kragujevačke Gimnazije Đorđe Marjanović i Luka Lazović, koji su izradili repliku stabilizacije loptice na pokretnoj ploči.

Đorđe Marjanović, koautor prvonagrađenog rada

  • Princip je jednostavan ploča se pomera pomoću motora i pokušava da stabilizuje lopticu, da bi se našla na centralnom delu ploče. Ovo je više demonstracija jednog kontrolera koji se koristi u nauci, to je pid regulator. Ovaj projekat konkretno nema primenu ali demonstrira rad kontrolera – rekao je Đorđe Marjanović, koautor prvonagrađenog rada.

Nagrađenim učenicima i studentima uručene su plakete. U kulturno umetničkom programu učestvovali su i glumci Knjaževsko – srpskog teatra. Čedomir Štajn u ulozi Tesle kazivao je deo iz autentične naučne ispovesti. Tesla je između ostalog govorio da mu nije žao što su drugi krali njegove ideje, već što nisu imali svoje.

You may also like...