VODIČ za upravljanje industrijskim i komunalnim otpadom

Vodič sadrži presek stanja u svim sferama upravljanja otpadom u Beogradu i Republici Srbiji, ukazuje na probleme u ovoj oblasti, ali ono što je najvažnije, daje preporuke za njihovo rešavanje. Kako je trenutno stanje u većini opština i gradova kritično u pogledu upravljanja otpadom, CEDEF je u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, pod institucionalnim pokroviteljstvom Sekretarijata za zaštitu životne sredine Grada Beograda, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine RS, Ministarstva rudarstva i energetike RS i Agencije za zaštitu životne sredine RS, organizovao sesiju od 7 javnih debata na temu upravljanja komunalnim i industrijskim otpadom na kojima je prisustvovalo preko 1500 učesnika i govornika.

Predstavljanje CEDEF Vodica (1)

  • Kao rezultat diskusije i zaključaka na debatama nastao je CEDEF VODIČ u kome su sažeti ključni problemi u domenu upravljanja komunalnim i industrijskim otpadom u Srbiji, ali i preporuke za njihovo rešavanje, kao i smernice kreatorima javne politike u oblasti otpada i njenim implementatorima. U saradnji sa Odborom za zaštitu životne sredine Narodne skupštine Republike Srbije, Vodič je predstavljen kao osnovni dokument za organizovanje četiri parlamentarna javna slušanja na temu upravljanja otpadom u Republici Srbiji – rekla je Jovanka Arsić-Karišić, predsednik UO CEDEF-a.

U toku je revizija Strategije, a ona će biti usklađena i sa mnogim predlozima koji dolaze iz industrije otpada.

  • Neophodno je da, kao država, stvorimo uslove da se Akcioni plan, koji je deo Strategije, i sprovede. Zato je potrebno hitno usvajanje izmena i dopuna Zakona o upravljanju otpadom, kao i stvaranje institucije koja može da iznese uspostavljanje finansijskih instrumenata – rekla je Radmila Šerović, načelnik Odeljenja za upravljanje otpadom u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Sekretarijat za zaštitu životne sredine Grada Beograda je napravio Plan upravljanja optadom Beograda koji je ocenjen kao jedan od najboljih u Evropi.

CEDEF Publikacija je realizovana uz podršku Sekretarijata za zaštitu životne sredine Grada Beograda.

You may also like...