‚‚Doba glupih” na KRAF-u

Prva kragujevačka filmska manifestacija, KRAF (Kragujevačka Revija Antiratnog i Angažovanog Filma) doživeće svoje treće izdanje u dobro poznatom terminu od 20. do 29. oktobra u organizaciji NVO MillenniuM iz Kragujevca.

kraf

U petak 23.10.2009. U okviru glavnog progama na Velikoj sceni Knjaževsko-srpskog teatra od 19:00 h biće prikazan film The Age of Stupid“ – „Era Glupih“. Posle filma sledi debata na temu: «Srbija u prizmi globalnih klimatskih promena» (uoči predstojećeg Medunarodnog dana klimatske akcije), gosti: Pavle Dimitrijević (koordinator nacionalne kampanje filma) i Milan Gabarić (profesor ekologije), moderator: Vladimir Paunović (NVO MillenniuM).

Za 10 dana biće prikazano 20 dugometražnih filmova (od toga – 13 dokumentarnih, 6 igranih i 1 animirani), kao i 2 filma “kratkog metra”, autora iz evropskih zemalja, Amerike, Bliskog Istoka, regiona bivše jugoslavije i Srbije, koji su učestvovali i dobijali priznanja na festivalima u zemlji i inostranstvu, uglavnom u novije vreme. Treći KRAF će Kragujevčanima omogućiti 2 nacionalne premijere i veliki broj ovogodišnjih filmskih promocija. Biće održane i 3 debate na aktuelne teme koje korespondiraju sa prikazanim filmovima (mirovni pokreti, tolerancija, ekologija), kao i 3 razgovora publike i filmskih autora.

Projekcije će se odvijati na lokacijama tri kragujevačke institucije kulture: u Spomen Muzeju 21. oktobar (program “KRAF na Bdenju”, 20. oktobra od 23:00), Knjaževsko-srpskom teatru (glavni program “A² – antiratni i angažovani film», od 21. do 23.oktobra od 19:00 i 21:00, s tim što će prva projekcija 21.oktobra biti od 18:00), Domu Omladine (program socijalno angažovanih i filmova o ljudskim pravima i subkulturi «Integracije», od 21. do 23. oktobra od 23:00, program gostujućih scena «Dobrodošli u Kragujevac», 24.10. od 19:00 i 20:00 i program kragujevačkih autora «Domaćica», 25.10. od 19:00 i 20:00).

Nakon zvaničnog završetka programa, KRAF će logistički ugostiti i ciklus Gete Instituta «S obe strane zida» sa filmovima tematski vezanim za povod – dve decenije od pada Berlinskog Zida, od 26. do 29.10. u Domu Omladine od 19:00 i 21:00, s tim što će projekcija prvog dana ciklusa biti u 20:30.

I ove godine, ulaz na sve projekcije je besplatan. Posetioci se o programu KRAF-a 03. mogu informisati putem besplatnog kataloga, vesti na medijima i putem sajta www.millennium.org.rs.

Ovogodišnji KRAF pokušava da odgovori na nekoliko sledećih pitanja:


«Možemo li u vremenu krize, uopšte razvijati neke filmske manifestacije van Beograda?»
«Da li u samoj Srbiji ima sve više angažovanih filmova?»
«Ima li Kragujevac filmsku publiku?»

KRAF je nastao na inicijativu Odbora za obeležavanje Oktobarskih svečanosti Grada Kragujevca i NVO MillenniuM, a u želji da se tradicionalna mirovna poruka Kragujevačkog Oktobra iskomunicira putem novih medija, ali i da se promovišu evropske vrednosti i oformi autothoni filmski festival.

You may also like...