“Moje zeleno delo” za Južnobački okrug

NOVI SAD – Južnobačkom upravnom okrugu svečano je 3. juna u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode uručena nagrada i priznanje „Moje zeleno delo“ koje je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine raspisao povodom obeležavanja Dana planete Zemlje. Ovo priznanje se uručuje za najbolje akcije ili dela koja doprinose zaštiti, unapređenju stanja životne sredine i održivom razvoju Vojvodine, a Južnobački upravni okrug je priznanje “Moje zeleno delo” dobio za realizaciju projekta “Izrada lokalnih planova upravljanja otpadom u cilju očuvanja životne sredine i održivog razvoja u regionu južne Bačke”.

Darija Šajin

Načelnica Južnobačkog upravnog okruga Darija Šajin podsetila je da ovakav način saradnje i koordiniranja 11 umreženih lokalnih samouprava jedinstven u Srbiji, a da su realizacijom projekta želeli da opštinama obezbede sistem upravljanja koji će im osigurati smanjenje količina otpada, izdvajanje korisnih komponenata iz otpada, kao i racionalno prikupljanje i odlaganje otpada.

  • Primarni cilj Južnobačkog upravnog okruga bio je implementacija celovite ekološke regulative a pre svega Zakona o upravljanju otpadom, jer smatramo da na taj način možemo pokrenuti pitanja jačanja zelene ekonomije a to nam je, u ovim vremenima, od izuzetnog značaja. Rezultat dvogodišnjeg zajedničkog i napornog rada, izrada 11 lokalnih planova upravljanjem otpadom, postigao je tim – članovi Međuopštinske radne grupe i saradnici Južnobačkog okruga, uz svesrdnu sadarnju NVO Inženjera zaštite životne sredine. Zapravo, svega ovog ne bi bilo da nas 2009. godine nije podržao nemački GIZ, kako pravno tako i tehnički, kao i stručnjaci sa Departnama za životnu sredinu Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada. Ovo je naš zajednički doprinos i učešće u jačanju i razvoju zelenih politika, ali i naše zalaganje za jedan korak dalje u očuvanju životne sredine na ovim prostorima – navela je Darija Šajin, načelnica Južnobačkog upravnog okruga.

Predsenik NVO Inženjeri zaštite životne Igor Jezdimirović izjavio je da je za njega «Moje zeleno delo» velika čast, ali i veliko priznanje za dvogodišnji timski rad.

  • Ovo je samo još jedan od dokaza da zajedničkim snagama: građana na terenu, koji su učestvovali na javnim raspravama, donosioci odluka, Južnobački okrug i predstavnici opština, kao i donatori nemački GIZ i nevladin sektor timskim i udruženim radom ostvaruju zacrtane ciljeve. Ovo je zaista primer dobrog partnerstva – zaključio je Jezdimirović.

 

You may also like...