O nama

udruzenje-sz

Udruženje građana „Stakleno zvono”, skraćeno „SZ” osnovano je 08.08.2010. godine kao dobrovoljno, nevladino i neprofitno udruženje, osnovano na neodređeno vreme radi ostvarivanja ciljeva u oblasti zaštite životne sredine, kulture i održivog razvoja.
Ciljevi Udruženja su: podizanje svesti, istraživanje, afirmacija i informisanje građana , posebno mlađe populacije i njihova edukacija, izrada i promocija kvalitetnih programa, projekata i multimedijalnih emisija pod nazivom ”Stakleno zvono” iz oblasti zaštite životne sredine, održivog razvoja, energetske efikasnosti, reciklaže, novih tehnologija, zdravlja, socijalne ekologije, kulture i multimedijalnih umetnosti u oblasti ekologije.

Udruženje i ekološki elektronski magazin “Stakleno zvono” (www.staklenozvono.rs) su nastali kao nadgradnja TV emisije “Stakleno zvono” koja se od 2000. godine (jedanput nedeljno) prikazuje na RTV Kragujevac, a čiji je autor Zorica Savić Ranković.

Radi ostvarivanja svojih ciljeva Udruženje naročito :

 • Kreira, stvara i promoviše multimedijalne emisije pod nazivom ”Stakleno zvono” (TV, internet, hepeninzi, performansi).
 • Izrađuje projekte, studije, usavršavanja i radionice iz ekologije, kulture i multimedijalnih veština
 • Istražuje, prikuplja i obrađuje naučnu i stručnu literaturu o zaštiti životne sredine, održivom razvoju, energetskoj efikasnosti, reciklaži, novim tehnologijama, zdravlju, socijalnoj ekologiji i kulturi u oblasti ekologije
 • Objavljuje knjige i druge publikacije o zaštiti životne sredine
 • Organizuje samo ili saradnji sa drugim organizacijama izlete i kampove, stručne skupove, savetovanja, konferencije, panel diskusije, okrugle stolove, seminare, obrazovne radionice, i ostale stručne manifestacije u ovoj oblasti
 • Prikuplja pomoć i istu distribuira socijalno i zdravstveno ugroženim zajednicama, ustanovama i organizacijama iz oblasti ekologije a u skladu sa zakonom
 • Promoviše stvaralaštvo i kulturu zdravog načina života i umetnosti zdravog življenja .

PROJEKTI:

 • Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja (2009.) Republike Srbije

Projekat : “ Informisanје gradana iz oblasti zaštite životne sredine”

 • Gradska uprava za privredne resurse (2009.) Kragujevac

Realizacija programa ’’Unapređenje stručnog znanja poljoprivrednika’’ u rubrici „Staklena bašta“

 • Fond za zaštitu životne sredine Republike Srbije (2009.)

Ekološka elektronska rubrika „Ekološki dinar“ – Eko dinar

 • Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja (2010.)

Projekat: Web sajt i elektronski magazin – “STAKLENO ZVONO”

 • Gradska uprava za privredne resurse (2009.) Kragujevac

Projekat Staklena bašta

 • Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja Republike Srbije

Učešće u formiranju Arhus centra u Kragujevcu

Uređivanje KGeko biltena (mesečni izveštaj o stanju životne sredine u gradu Kragujevcu)

 • Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (2010.) Republike Srbije

Projekat: ‘’Staklena bašta’’

 • Ambasada Republike Finske (2010.)

Projekat: „Podizanje svesti kod učenika osnovnih i srednjih škola po pitanjima klimatskih promena i energetskoj efikasnosti uz istovremeno podizanje kapaciteta Centra za ekološko obrazovanje i održivi razvoj – CEOOR“

 • Ambasada Republike Finske (2011.)

Projekat: ’’Očuvanje i zaštita biodiverziteta putem vršnjačke edukacije – BIORESCUE”

Udruženje stakleno zvono

Ekološki e-magazin Stakleno zvono

www.staklenozvono.rs

Formirali smo web sajt www.staklenozvono.rs gde kroz rubrike: eko vesti, e-magazin, eko dinar, KG eko bilten, energija, CEOOR, Staklena bašta i TV emisija Stakleno zvono pratimo kako sva najbitnija dešavanja u zemlji i svetu iz oblasti ekologije tako i aktivnosti na projektima koje sami realizujemo ili smo pak uključeni u njih.

Naš internet portal obezbeđuje potpunu vidljivost svih aktivnosti Udruženja, ali čini i da svaki Projekat koji realizujemo predstavlja samo početak priče koju saopštavamo javnosti, a ovim je obezbeđena i njihova održivost.

Svaki projekat je dobio svoju RUBRIKU.

 Udruženje građana „Stakleno zvono”, skraćeno „SZ”

rubrika

eko vesti

U rubrici eko vesti propraćene su sve ekološke akcije, važna dešavanja i manifestacije, kako ministarstava životne sredine i prostornog planiranja, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, tako i drugih vladinih i nevladinih institucija i organizacija. Takođe smo uspostavili saradnju sa brojnim institucijama i stručnjacima od kojih dobijamo i dalje obaveštenja o aktuelnim događajima iz oblasti zaštite životne sredine, održivog razvoja, poljoprivrede, ruralnog i eko turizma, energetske efikasnosti, reciklaže, novih tehnologija, zdravlja, socijalne ekologije, kulture…

Iako poseta našeg sajta ne može da se uporedi sa najvećim srpskim sajtovima, vesti koje objavljujemo redovno su na prvoj strani google-a a ne retko i na prvom mestu. To objašnjavamo time da insistiramo na originalnosti, jedinstvenoj tematici (zaštite životne sredine, održivi razvoj, energetska efikasnost, reciklaža, nove tehnologije, zdravlje, bezbednost na radu, ekološko obrazovanje, socijalna ekologija…) i permanentnim učešćem u javnom životu. Naše vesti već uveliko preuzimaju najveće domaće novinske agencije.\

časopis Ekološki elektronski magazin Stakleno zvonočasopis

Ekološki elektronski magazin Stakleno zvono

Okosnicu našeg rada predstavlja časopis “ekološki elektronski magazin Stakleno zvono” koji je u pdf formatu i može da se besplatno preuzme sa naših internet strana. Do sada smo objavili trinaest brojeva časopisa u kome smo kroz pera stručnjaka, ili pak intervjue sa značajnim ličnostima iz ekološke sfere uspeli da napravimo elektronsko izdanje časopisa koje se redovno preuzima, a svaki broj najavljujemo slanjem poziva na oko 2500 e-mail adresa ljudi za koje nam je poznato da redovno prate naša izdanja.

eko dinar fond za zastitu zivotne sredinerubrika

eko dinar

Kroz projekat – Ekološka elektronska rubrika „Ekološki dinar“ (2009.god) dobili smo podršku Fonda za zaštitu životne sredine da formiramo rubriku eko dinar, gde smo izveštavali o trošenju sredstava u opštinama šumadijskog okruga namenjenih zaštiti životne sredine. Posle završenog projekta nastavili smo da objavljujemo izveštaje NVO i drugih ekoloških organizacija o upotrebljenim sredstvima u realizaciji ekoloških projekata.

 

Kragujevački ekološki bilten - KG eko bilten koji se bavi mesečnim izveštavanjem o stanju životne sredine u Kragujevcu.rubrika

KG EKO BILTEN

U saradnji sa Skupštinom grada- gradskom upravom za prostorno planiranje, izgradnju i zaštitu životne sredine formirali smo Kragujevački ekološki bilten – KG eko bilten koji se bavi mesečnim izveštavanjem o stanju životne sredine u Kragujevcu. KG eko bilten takođe prati sva aktuelna ekološka dešavanja u gradu i služi kao svojevrstan eko servis preko koga bi gradske ekološke organizacije, školske i akademske institucije predstavile svoj rad. U okviru Stanja životne sredine u Kragujevcu, građani su informisani o stepenu zagađenja vazduha, kvalitetu i higijenskoj ispravnosti vode za piće, koncentraciji polena u vazduhu, nivou buke. Ove izveštaje priprema Institut za javno zdravlje Kragujevac.

KG eko bilten – Mesečni izveštaj o stanju životne sredine u gradu Kragujevcu je posebna rubrika na sajtu www.staklenozvono.rs . Bilten je u pdf formatu i može da se pregleda online na sajtu ili preuzme za kasnije iščitavanje.

 

rubrika

ENERGIJA

Pod pokroviteljstvom Elektroprivrede Srbije formirali smo rubriku “Energija” gde pratimo najnovija dešavanja iz: Energetske efikasnosti, Biogoriva, Energije vetra, Fosilnih goriva, Geotermalne energije, Hidroelektrana, Nuklearne energije, Solarne energije, Termoelektrana, kao i Elektroprivrede Srbije.

 

Centar za ekološko obrvazovanje i održivi razvoj (CEOOR)rubrika

CEOOR – Centar  za ekološo obrazovanje i održivi razvoj

Centar za ekološko obrvazovanje i održivi razvoj (CEOOR) je formiran 26. januara 2010. godine tokom održavanja Prvog festivala ekološkog obrazovanja (FEO). Osnivači su grad Kragujevac, Politehnička škola Kragujevac i udruženje Stakleno zvono. Centar je formiran sa idejom da se ekološki obrazuju deca predškolskog uzrasta, osnovnih i srednjih škola, i kontinuirano radi na podizanju ekološke svesti učenika i građana grada Kragujevca, putem obuka, seminara, radionica, ali i sredstava javnog informisanja (radio, TV, internet).

Učenici – članovi Centra upoznaju se sa različitim temama iz oblasti ekologije, zaštite životne sredine i održivog razvoja, tako što posle odabira teme koja ih zanima prolaze različite obuke i seminare iz te oblasti. Uz pomoć preporučene literature i samostalnim istraživačkim radom, kroz različite radionice pripremaju edukativni materijal i učestvuju u vršnjačkoj edukaciji. Na ovaj način želimo da obučimo veću grupu mladih ekoloških lidera, koji bi svojim znanjem i radom imali veliki uticaj na druge mlade ljude.

 

U sklopu obeležavanja Međunarodnog dana ekološkog obrazovanja organiyatori festivala su bili lokalna samouprava grada Kragujevca, Centar za ekološko obrazovanje i održivi razvoj, Politehnička škola i Udruženje Stakleno zvonoFestival ekološkog obrazovanja

(FEO)

 

Organizatori PRVOG FESTIVALA EKOLOŠKOG OBRAZOVANJA (FEO), održanog 26. januara 2010. godine u sklopu obeležavanja Međunarodnog dana ekološkog obrazovanja bili su Lokalna samouprava grada Kragujevca, Centar za ekološko obrazovanje i održivi razvoj, Politehnička škola i Udruženje Stakleno zvono. Cilj ove manifestacije je bio da učenici osnovnih škola sa teritorije Kragujevca, predstave svoje aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja, prikažu rad svojih ekoloških sekcija,  kao i da pokažu svoje likovne i literarne radove sa ekološkom tematikom.

DRUGI FESTIVAL EKOLOŠKOG OBRAZOVANJA (FEO 2011.)

Drugi FEO je poprimio nacionalni karakter. Vreme održavanja festivala prošireno je na period od 10. do 30. januara. U organizaciji drugog FEO svoje učešće su uzeli:

 • Vlada Republike Srbije – Kabinet potpredsednika za evropske intergracije – Grupa za održivi razvoj
 • Ministarstvo prosvete republike Srbije – Školska uprava u Kragujevcu
 • Grad Kragujevac – Služba za zaštitu životne sredine
 • Udruženje “Škola za opstanak” Beograd

Manifestacije koje su obeležile “Drugi festival ekološkog obrazovanja”:

 • EKOLOŠKI KAMP – LUŽNICE
 • SEMINARI:
 • O energetskoj efikasnosti za nastavnike osnovnih i srednjih škola
 • OBRAZOVANJE ZA OPSTANAK”
 • SAJAM EKOLOŠKOG OBRAZOVANJA

TREĆI FESTIVAL EKOLOŠKOG OBRAZOVANJA (FEO 2012 god.)

U okviru Trećeg FEO održane su sledeće aktivnosti:

 • Radionica „Biodiverzitet jezera“ – učešće ekoloških sekcija:

Gimnazija Kruševac (jezero Ćelije)

Tehnička škola Ivan Sarić iz Subotice (jezero Palić)

CEOOR – jezero Šumarice EKO SCENA

 • EKO SCENA – Smotra ekoloških predstava:

Pozorišna predstava – „Zelena zemlja“  Udruženja građana Crveni cvet iz Smedereva

 • Predstave kragujevačkih škola i vrtića
 • EKOSKOP – Smotra ekološko-edukativnih filmova
 • Semiar za profesore osnovnih i srednjih škola
 • ZELENI STO
 • Okrugli stolovi sa aktuelnom ekološkom problematikom
 • Korporativna odgovornost  i zaštita životne sredine

Učešće predstavnika srpskih kompanija koje imaju iskustva u radu na razvijanju ekološke svesti kod građana

 • Ekološko obrazovanje i visokoškolstvo

Učešće visokoškolskih institucija iz Srbije koje u svom  programu imaju predmete koji se bave zaštitom životne sredine.

 • EKOLOŠKI KAMP – LUŽNICE

Ekološki kamp za učenike osnovnih škola u trajanju od 3 dana

 

PROJEKAT

Ambasada Republike Finske

2010 – 2011

Projekat „Podizanje svesti kod učenika osnovnih i srednjih škola po pitanjima klimatskih promena i energetskoj efikasnosti uz istovremeno podizanje kapaciteta Centra za ekološko obrazovanje i održivi razvoj“- ZNANJEM ZA PLANETU

Nosilac projekta je Udruženje Stakleno Zvono, a partneri na projektu Grad Kragujevac i Politehnička škola.

april (2010. god. – 2011.god.)

 

 

Cilj ovog projekta je obuka članova CEOOR-a za vršnjačku edukaciju kao i upoznavanje ciljnih grupa (deca predškolskog uzrasta i učenici osnovnih škola) sa problemom klimatskih promenama, kao globalnom pojavom i osnovnim problemima energetske efikasnosti. Projekat je podeljen u dva ciklusa, a saradnici na ovom projektu u prvom delu su: eksperti: Republičkog hidrometeorološkog zavoda Danica Spasov, a u drugom prof. dr Dušan Gordić sa Mašinskog fakulteta u Kragujevcu.

MENTORSKI PRISTUP omogućava učenicima da razgovaraju sa profesorima, stručnjacima, predavačima – svojim mentorima, slobodno iskažu mišljenje i uvek dobiju odgovarajuću pomoć za svoje nedoumice. Mentori ukazuju na literaturu, pomažu u razjašnjavanju stručnih izraza i redovno prate rad učenika- članova CEOOR-a

AKTIVNOSTI NA PROJEKTU:

Seminari:

KLIMATSKE PROMENE

ENERGETSKA EFIKASNOST

Studijske posete:

Centru za klimatske promene u Beogradu i energetski efikasnoj opštini Varvarin

Samostalni istraživački rad

Priprema dve brošure i prezentacija za edukativne radionice

Priprema i izrada edukativnih filmova

Edukativne radionice za učenike nižih i viših razreda osnovnih škola kao i predškolce

 

PROJEKAT

Ambasada Republike Finske

2010 – 2011

PROJEKAT: ”OČUVANJE I ZAŠTITA BIODIVERZITETA PUTEM VRŠNJAČKE EDUKACIJE – BIORESCUE”

Nosilac projekta je Udruženje Stakleno Zvono, a partneri na Grad Kragujevac i Politehnička škola.

maj (2011. god. – 2012.god.)

 

Cilj ovog Projekta je povećanje ekološke svesti učenika i predškolaca po pitanju raznovrsnosti biljnog i životinjskog sveta

AKTIVNOSTI NA PROJEKTU:

Seminari:

Biodiverzitet flore’’ – predavač: dr Marina Topuzović

‘‘Biodiverzitet slatkovodnih eko sistema” – predavač: dr Aleksandar Ostojić

– seminare su osim članova CEOOR-a pohađali i nastavnici, učitelji i vaspitači

Studijska putovanja:

Specijalni rezervat prirode Zasavica

Izviđački tabor “Golija”

Izrada brošure i prezentacija za edukativne radionice

Priprema i izrada edukativnih filmova

Radionice:

za decu osnovnih škola, predškolce u Botaničkoj bašti i Jezeru ‘‘Šumarice’’

Jesenja i prolećna sadnja

Priprema i učešće na trećem Festivalu ekološkog obrazovanja 2012