Ambasadorka Australije u poseti Zavodu

Nјena ekselencija Džulija Fini (Julia Feeney), ambasadorka Australije, posetila je Zavod, gde se susrela sa rukovodstvom Zavoda. Na sastanku, kome su pored direktora Aleksandra Dragišića, prisustvovali i pomoćnici direktora Mario Lukinović i Goran Sekulić, bilo je reči o vidovima i mogućnostima buduće saradnje Zavoda i ambasade Australije, naročito u pogledu konkretnih vidova pomoći u oblasti zaštite prirode, koji bi u saradnji sa Zavodom mogli biti osmišlјeni, uobličeni i realizovani.

Nјena ekselencija Džulija Fini (Julia Feeney), ambasadorka Australije

  • Мnogi predeli u Srbiji nisu dovolјno poznati javnosti, i kao takvi nedovolјno korišteni u svrhu razvoja turizma, prepoznavši turističke potencijale cele Srbije – istakla je njena ekselencija ambasadorka Fini. Ona je upoznala rukovodstvo Zavoda i sa nekim osobenostima najvećeg australijskog nacionalnog parka u oblasti Perta i pokazala interesovanje za nacionalne parkove u Srbiji.

U vezi sa tim, Goran Sekulić, pomoćnik direktora u Sektoru za istraživačko–razvojnu delatnost objasnio je trenutno stanje nacionalnih parkova u Srbiji i nastojanja da se oni štite u skladu sa međunarodnim propisima, kao i da se veliki napori ulažu u dostizanje međunarodnih standarda. Takođe je objasnio delokrug rada Zavoda, konkretne poslove, izazove i teškoće sa kojima se Zavod susreće u poslovima institucionalne zaštite prirode, kao i obavezu da se u skorijoj budućnosti poveća procenat teritorije Srbije pod zaštitom.

Direktor Zavoda g-din Dragišić i pomoćnik direktora g-din Mario Lukinović

U vezi sa mišlјenjem ambasadorke o nedovolјnoj vidlјivosti i iskorišćenju prirodnih potencijala Srbije, direktor Zavoda, g-din Dragišić i pomoćnik direktora, g-din Mario Lukinović napravili su i osvrt na obrazovnu i izdavačku delatnost Zavoda, koja je sastavni deo delatnosti ove institucije, i od velike je važnosti, naročito u oblasti promocije vrednosti i značaja prirode Srbije i zaštite prirode uopšte, kao i obrazovanja novih generacija koje se tek upoznaju sa ovom globalnom problematikom.
Po završetku sastanka, njena ekcelencija je u pratnji asistenta protokola ambasade Australije posetila izložbenu postavku Zavoda, gde se upoznala sa obrazovnim aktivnostima Zavoda.

Ovim je završena prva etapa buduće saradnje, koju su učesnici sastanka ocenili kao izvodlјivu i višestruko korisnu, a u čijoj osnovi je zainteresovanost ambasade Australije da pruži neophodnu pomoć u nastojanjima Zavoda da ispuni svoje cilјeve i zakonske obaveze u oblasti zaštite prirode.

Izvor:  Zavod za zaštitu prirode Srbije

You may also like...