„Banatsko sunce za sve“

„Banatsko sunce za sve – pilot projekat za promociju i implementaciju solarne energije za zagrevanje tople vode“, Grad Pančevo realizuje u partnerstvu sa rumunskom Opštinom Lugož, a finansiran je od strane Evropske Unije iz IPA programa prekogranične saradnje Rumunije i Srbije.

Na početnoj konferenciji projekta prisutnima su se obratili zamenik gradonačelnika grada Pančeva Saša Levnajić, predsednik opštine Lugož Francis Boldea, zamenica direktora i koordinatorka za fondove Evropske unije Kancelarije za evropske integracije Ana Ilić, projekat su predstavile menadžer projekta Sandra Božić i PR projekta Anđela Vila, dok su o značaju obnovljivih izvora energije i njihovoj primeni govorili Aleksandar Andjelković i Miroslav Kljajić, profesori na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

Zamenik gradonačelnika grada Pančeva Saša Levnajić naglasio je da je korišćenje alternativnih izvora energije i unapređenje energetske efikasnosti jedan od strateških razvojnih pravaca grada Pančeva i izrazio zadovoljstvo zbog pokretanja ovog projekta:

  • Ovo je prvi projekat Grada Pančeva iz oblasti obnovljivih izvora energije ovakvih razmera i prvi projekat u Srbiji iz Saša Levnajić zamenik gradonačelnika grada PančevaIPA fondova vredan gotovo milion evra, a koji je dobio sredstva za ovu namenu, odnosno za izgradnju solarnih panela na površini od 906 m2 za zagrevanje sanitarne vode. Želim da pozdravim inicijativu JKP-a „Grejanje“ za pokretanje ovog projekta, a radićemo na tome da u budućnosti imamo još predloga projekata koji će ići ka ostvarenju našeg strateškog cilja, a to je energetski efikasan grad – istakao je Saša Levnajić zamenik gradonačelnika grada Pančeva.

Zamenik gradonačelnika rekao je da zahvaljujući fondovima Evropse unije kao izvoru finansiranja projekata od strateške važnosti za grad, lokalna samouprava ima priliku da postigne određene međunarodne standarde u oblasti energetske efikasnosti, kao i da nastavi da razvija regionalnu partnersku saradnju sa susednom Rumunijom.

Predsednik opštine Lugož Francis Boldea istakao je kvalitet projektnog tima, značaj IPA fondova i povoljne uslove za implementaciju projekta, za koji veruje da će poslužiti kao primer dobre prakse.

  • Ovo je izuzetan primer projekata koji su baš u oblasti energetske efikasnosti, jer je to oblast gde su potrebna sredstva zaAna Ilić iz Kancelarije za evropske integracije konkretne investicije. Nema mnogo instrumenata koji su na raspolaganju za takve projekte, ali recimo programi prekogranične saradnje su jedan od njih i ovo je jedan od zaista pozitivnih primera kako se sredstva koriste i za tu namenu i mislim da će u pogledu kvaliteta usluge i ekonomičnosti i smanjenja štetnih emisija ovaj projekat dati dobre rezultate – rekla je, Ana Ilić iz Kancelarije za evropske integracije.

To će poslužiti kao primer dobre prakse i ostalim opštinama i gradovima prilikom konkurisanja za ovakve projekte, jer definitivno fondovi su obezbeđeni, ono što je potrebno uraditi je napisati projekte i to je ono što treba uputiti kao jedan apel i možda podsećati stalno, pogotovo lokalne samouprave da je zaista neophodno pisati projekte.

  • Mi ćemo prepoloviti naše gubitke i to je jedna zaista velika stavka, tačno 49% po nekim našim merenjima će biti uštede,Sandra Božić direktorka JKP-a „Grejanje’’ što za JKP „Grejanje“ u ovom momentu znači jako puno. S druge strane iskreno se nadam da ćemo dobiti i bolji kvalitet sanitarne vode, odnosno da će korisnici biti zadovoljni, a u nekom daljem periodu da ćemo uspeti i samu cenu da prilagodimo onome što proizvedemo, pretpostavljamo da će i sama cena komunalne usluge biti niža – rekla je Sandra Božić direktorka JKP-a „Grejanje’’ .

Implementacija projekta počela je u januaru 2016. godine i trebalo bi da bude završena do kraja godine. Cilj projekta je da se istraživanjem mogućnosti korišćenja obnovljivih izvora energije u Pančevu i Lugožu poboljša i modernizuje sistem grejanja, kao i smanji emisija ugljen-dioksida i tako doprinese zaštiti životne sredine.

Izvor: Grad Pančevo

You may also like...