Beogradski poljoprivrednici i organska proizvodnja

VELIKO INTERESOVANJE  BEOGRADSKIH  POLJOPRIVREDNIH PROIZVOĐAČA  ZA ORGANSKU PROIZVODNJU

U Privrednoj komori Beograda  započela је četvorodnevna  teorijska i praktična obuka poljoprivrednih proizvođača organske proizvodnje, koju zajednički organizuju Privredna komora Beograda  i Grad Beograd.

  • Veliko interesovanje za ovu obuku potvrđuje da smo na pravom putu da pomognemo svima, koji žele da započnu ovaj Miodrag Veseli sekretar Udruzenja poljoprivred i prehrambene industrije Privredne komore Beograda, o obuci poljoprivrvid proizvodnje, sve traženiji na tržištima u svetu ili da prošire već postojeću poljoprivrednu proizvodnju, izjavio je sekretar Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije Privredne komore Beogrda, Miodrag Veseli. Ovo je drugi put da Privredna komora Beograda, zajedno sa Gradom, organizuje obuku iz biljne organske proizvodnje i ona je namenjena pre svega onima koji nameravaju da formiraju organske zasade na teritoriji Grada Beograda – rekao je Veseli.

On je naglasio da na teritoriji Grada preovlađuju sitni poljoprivredni posedi i da upravo njima ovakva organska proizvodnja može da donese veću dobit od drugih vidova proizvodnje.

  • Za obuku se prijavilo preko 50 zainteresovanih beogradskih poljoprivrednika, što je skoro dvostruko više od broja učesnika koji smo očekivali – naveo je Veseli.

Direktorka Uprave za poljoprivredu Beograda, Snežana Vračar  kazala je da se obuka održava u okviru podsticajnih mera, koje je Grad planirao ove godine za organsku proizvodnju u saradnji sa Privrednom komorom Beograda.

  • Cilj je da se proizvođači edukuju i da se organska proizvodnja stavi na mesto koje i zaslužuje, a obuka je besplatna – istakla je Snežana Vračar.

Predavači su naši stručnjaci sa Poljoprivrednog fakulteta, na čelu sa ekspertom za ovu oblast,  profesorkom Snežanom Oljačom,  koji će u toku obuke svoje znanje da prenesu polaznicima  škole organske proizvodnje. Polaznici će jedan dan imati praktičnu obuku u plasteniku Jovanjica u Staroj Pazovi, gde će, na licu mesta, moći da vide kako se na ovaj način proizvodi, skladišti i saznaju sve drugo što ih interesuje. Polaznici su iz 14 gradskih opština, koje su i poljoprivredne, a uslov je da imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo ili nameravaju da se bave poljoprivredom, kao i da  su se prijavili na javni poziv za ovu obuku.

  • Grad Beograd svake godine daje podsticaje za poljoprivrednu proizvodnju, a ove godine je za te namene izdvojio Snezana Vračar direktorka Uprave za poljoprivredu Beograda, o obuci poljoprivrednih proizvodjaca organske proizvodnje40.540.000 dinara za podršku proizvođačima u oblasti povrtarstva, voćarstva i pčelarstva. Interesovanje je tako veliko da očekujem da će sledeće godine fond za podsticaje biti veći i da će premašitio sto miliona dinara koji će biti uloženi u plastenike, sisteme za navodnjavanje, u košnice, vrcalice za med i ostalu proizvodnu opremu – rekla je Vračar i najavila da će početkom juna biti održana i obuka za pčelare.

Ona je  pozvala sve zainteresovane da se prijave na konkurs koji će uskoro biti objavljen u sredstvima javnog informisanja i na sajtu Grada Beograda.

Obuka za organsku proizvodnju u Privrednoj komori Beograda biće završena 13. maja predavanjem o izradi  biznis plana za poljoprivredna gazdinstva i finansiranju projekata, posle koga će polaznicima biti uručene potvrde o završenoj obuci.

Izvor: Privredna komora Beograda

You may also like...