Edukativna radionica povodom Svetskog dana vlažnih staništa

U Centru za posjetioce na Virpazaru u NP Skadarsko jezero, povodom Svjetskog dana vlažnih staništa organizovana je edukativna radionica na temu „Vlažna staništa za našu budućnost – održivo korišćenje resursa“.

edukativna radionica na temu „Vlažna staništa za našu budućnost - održivo korišćenje resursa“

Učesnici radionice bila su djeca iz OŠ Jovan Tomašević iz Virpazara, kao i realizatori dječije emisije „Pčelice“ koja se emituje na TV „Vijesti“. Nakon prezentacije o značaju vlažnih staništa, njihovom očuvanju i održivom korišćenju ribljeg resursa, u kreativnom dijelu, djeca su bila u prilici da zajedno sa edukatorima naprave origame sa motivima „Biljke i životinje Skadarskog jezera“. Po završetku radionice, učenici su u pratnji edukatora napravili kratak izlet do tvrđave Besac.

Nacionalni parkovi Crne Gore sljedećeg utorka, 09. februara, organizuju edukativnu radionicu namijenjenu predškolskom uzrastu. Takođe, za studente Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Odsjek biologija, biće organizovana aktivnost pod nazivom „U patrolu kroz močvaru“. Naime, svake srijede i petka, od 8 do 15 časova, po dva studenta, imaće priliku da idu u patrolu sa nadzornicima NP Skadarsko jezero, a za najbolji terenski izvještaj i fotografiju močvare predviđene su vrijedne nagrade. Aktivnosti na obilježavanju Svjetskog dana vlažnih staništa trajaće tokom čitavog februara, a njihov završetak predviđen je 01. marta kada će u Centru za posjetioce na Virpazaru biti uručene nagrade.

Takođe napominjemo da je za sve zainteresovane posjetioce svakog petka do kraja februara omogućen besplatan ulaz u Centar za posjetioce na Vranjini od 8 – 16 časova.

Svjetski dan vlažnih staništa obilježava se od 2. februara 1997. godine, a vladine agencije, nevladine organizacije i grupe građana na svim nivoima zajednice pokreću akcije u cilju podizanja svijesti javnosti o vrijednostima vlažnih staništa i Ramsarske konvencije. Ramsarski sekretarijat svake godine predlaže novu temu za obilježavanje Svjetskog dana vlažnih područja, kojom se ukazuje na neku od njihovih naročito značajnih uloga, a ovogodišnja tema je “Vlažna staništa za našu budućnost – održivo korišćenje resursa”.

Crna Gora se priključila zemljama potpisnicama Ramsar konvencije 1995. godine, kandidujući NP Skadarsko jezero kao vlažno stanište od međunarodnog značaja čime je dio njegove teritorije postao 784. lokacija Rasmsar liste. U januaru 2013. godine, Tivatska solila, upisana su na  Ramsar listu kao 2.135 lokacija. Ukupna površina Ramsar područja u Crnoj Gori iznosi 20.150 ha.

Ramsarska konvencija je sporazum između vlada koji obezbjeđuje okvir međunarodne saradnje za očuvanje i mudro korišćenje vlažnih staništa i njihovih resursa. Deklaracija je usvojena u iranskom gradu Ramsaru 2. februara 1971. godine, a stupila je na snagu 1975. godine. Danas, Ramsar ima 169 zemalja potpisnica, 2224 zaštićenih predjela, koja zajedno pokrivaju preko 214 miliona hektara i predstavljaju najveću zaštićenu mrežu u svijetu.
PR Služba

Izvor: Nacionalni parkovi Crne Gore

You may also like...