Klaster puteva kulture na Teslinom tragu

Dan rođenja Nikole Tesle, proglašen je danom nauke u Srbiji. Tragom Teslinih otkrića je naziv programa, koji je tim povodom održan u Knez Mihajlovom konaku. Kragujevac je jedan od pet gradova sveta koji je oko priče o Tesli okupio klaster puteva kulture.

Klaster puteva kulture, objedinio je više programa posvećenih Tesli u jedinstvenu celinu i javnosti povodom 160- te godišnjice Teslinog rodjenja, pokazao još jednom koliko je i u čemu veliki naučnik bio ispred svog vremena. Studenti su praktično primenili i posetiocima pokazali kako funkcionišu Teslini pronalasci, prikazani su filmovi o Nijagarinim vodopadima i drugim hidrocentralama koje širom sveta rade po Teslinim principima. Zahvaljujući njemu čovečanstvo je doživelo ogroman napredak i danas je inspiracija mnogima, a pre svega studentima i naučnim radnicima.

Nenad Stevanović, profesor Instituta za fiziku PMF-a

  • Zainteresovani studenti su učestvovali u ovome, osnove svega toga naučili su na fakultetu ali već praktičnim radom, učestvovanjem na ovom festivalu upotpunili su svoje znanje – rekao je Nenad Stevanović, profesor Instituta za fiziku PMF-a

Dalibor Rajković, student fizike

  • Tesla kao naučnik me fascinira, ali moje interesovanje iz oblasti fizike jeste elektricitet, pošto sam ja završio tehničku školu, a to je sada na fakultetu elektromagnetizam – objašnjava Dalibor Rajković, student fizike.

Svoje asocijacije na Teslin naučni rad i emocije koje u njima bude dostignuća ovog naučnika, mogli su da izraze svi prisutni na svojevrsnoj radionici koja je bila deo programa. Manifestacija Teslini dani održava se u pet gradova sveta.

Vera Medić, Klaster puteva kulture

  • U Njujorku, Mariboru, Karlovcu, Beogradu i Kragujevcu, a samim tim na neki način spaja sve te gradove i države u kojima je Tesla ostavio neke tragove – rekla je Vera Medić, Klaster puteva kulture

Zašto je Kragujevac deo priče o Tesli, pitali smo i dobili odgovor. Ovde je zasvetlela prva sijalica u Srbiji 1884. godine, u Čaurnici Kneževog arsenala. Taj podatak povezao je Kragujevac i Teslu, ako uopšte treba tražiti razlog, zašto je ove večeri Konak kneza Mihajla bio pun posetilaca- poštovalaca ovog velikog naučnika.

You may also like...