„Energija je svuda oko nas 2015”

U holu zgrade Pokrajinske vlade, na završnoj svečanosti projekta „Energija je svuda oko nas 2015”, uručene su nagrade najuspešnijim učenicima, nastavnicima mentorima i obrazovno-vaspitnim ustanovama na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine, koji su bili uključeni u ovaj projekat.

nagrade najuspešnijim učenicima, nastavnicima mentorima i obrazovno-vaspitnim ustanovama na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine

Manifestacija „Energija je svuda oko nas” odvijala se u osnovnim i srednjim školama u AP Vojvodini tokom 2015. godine, u saradnji sa Centrom za razvoj i primenu nauke i tehnologije i informatike iz Novog Sada, s kojim je Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, 30. decembra 2013. godine, potpisao protokol o saradnji. Cilj ove manifestacije jeste jačanje personalne i profesionalne kompetencije učenika i prosvetnih radnika u podizanju svesti o energetskoj efikasnosti, zaštiti životne sredine i upravljanju otpadom, kao i popularizaciji novih tehnologija u školskim i nastavnim i vannastavnim aktivnostima.

Prisutne je u ime domaćina pozdravio mr Vojin Jovančević, pomoćnik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, koji je istakao važnost i uspešnost ovog projekta, te je izrazio zadovoljstvo zbog priprema za nastavak ove akcije i u narednim godinama. On smatra da je za izgradnju energetski odgovornog društva, jedna od polaznih tačaka upravo edukacija mladih.

  • Cilj ove, tradicionalne manifestacije, jeste da se promoviše i prikaže vaš rad, vaše ideje i predlozi, vaša razmišljanja u vezi sa ovim tako značajnim pitanjem iz oblasti trajno održivog razvoja. Komunikacija i interakcija svih činilaca vaspitno-obrazovnog procesa predstavlja jedan pravi „mikrokosmos” u kojem se svakodnevno odvija istinski proces odrastanja, tog tako važnog i složenog fenomena ljudskog postojanja. Da bismo punovredno živeli potreban nam je zdrav vazduh, zdrava voda, zdrava hrana, održiva energija, racionalno korišćenje postojećih resursa, pronalaženje novih izvora energije kao i novih načina održavanja postojećih – rekao je, između ostalog, Jovančević.

Ovim projektom treba da se ukaže, ne samo na to da energije ima u izobilju, već i na to da oko nas postoje i razni izvori i razne mogućnosti da se do nje dođe, a koji do sada nisu iskorišćeni.
S obzirom na to da su prethodne realizacije projekta zadovoljile, čak i prevazišle očekivanja, organizatori smatraju da je ovogodišnja realizacija još više doprinela promociji postavljenog cilja. Projekat je inoviran i obogaćen na bazi sugestija i iskustava iz prethodne realizacije. Manifestacija, u koju su uključena deca predškolskog uzrasta i učenici osnovnih i srednjih škola, predstavlja najcelishodniji put ka razvijanju odnosa prema energiji koja je sve veći problem civilizacije.

Dve najuspešnije škole u 2015. godini jesu Osnovna škola „Žarko Zrenjanin” iz Zrenjanina i Tehnička škola „Mihajlo Pupin” iz Kule. Učenicima i mentorima dodeljene su vredne nagrade i diplome.

Pokrovitelj ove manifestacije – koja se realizuje već sedmu školsku godinu – jeste Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, dok je organizator i realizator Centar za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike.

 

Izvor: Saopštenje Pokrajinskog sekretarijata za propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice

You may also like...