EPS gradi male HE

EPS planira da u revitalizaciju 17 starih i izgradnju 18 novih malih HE, ukupne snage 80 megavata, uloži oko 80 miliona evra.- Prva u nizu biće izgrađena HE „Prvonek“, na Banjskoj reci, kod Vranja, u koju će EPS uložiti 1,4 miliona evra.- Godišnja proizvodnja iz HE je oko 10,5 milijardi kilovat-sati a postoji potencijal za dodatnu proizvodnju od sedam milijardi kilovat-sati, od čega iz malih HE može da se dobije 1,8 milijardi kWh.

Beograd ( 13. april. 2011.) U septembru ove godine „Elektroprivreda Srbije“ pustiće u pogon novu malu hidroelektranu „Prvonek“. Ova mala HE biće izgrađena u okviru brane na Banjskoj reci u okolini Vranja, odakle se vodom snabdeva Vranje i u budućnosti Bujanovac.

Prvonek“ će imati dva agregata snage od 100 i 800 kilovata (kW) i ova mala HE, čija će godišnja proizvodnja biti od 2,5 do tri miliona kilovat – sati, biće prva u nizu malih HE koje će u narednim godinama EPS izgraditi ili revitalizovati. Izgradnju ove HE, koja će koštati 1,4 miliona evra, samostalno finansira EPS.

Gotovo trećina godišnje proizvodnje EPS-a, što zavisi od hidroloških prilika, dolazi iz hidroelektrana. To je od 10 do 12 milijardi kilovat-sati „čiste struje“. Procene su da postoji potencijal za proizvodnju još sedam milijardi kilovat-sati, a od toga čak 1,8 milijardi kilovat-sati moglo bi da se proizvodi iz malih HE.

Zato EPS planira da u revitalizaciju 17 starih i izgradnju 18 novih malih HE, ukupne snage 80 megavata, uloži oko 80 miliona evra. Deo tog novca biće obezbeđen iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (45 miliona evra). Za sredstva iz kredita EPS je kandidovao 26 projekata – obnovu postojećih 17 malih HE i izgradnju devet malih HE na postojećim vodoprivrednim akumulacijama.

Potencijalno za narednu fazu saradnje sa EBRD postoji mogućnost za izgradnju još pet malih HE na vodama u postojećim TE i HE u okviru EPS-a i četiri male HE na sasvim novim lokacijama.

Povećavanje proizvodnje električne energije iz malih HE i veće korišćenje obnovljivih izvora energije sasvim je u skladu sa obavezama sadašnjih i budućih članica EU da do 2020. godine u ukupnoj finalnoj potrošnji imaju 20 odsto energije iz obnovljivih izvora, da smanje emisiju štetnih gasova za 20 odsto i povećaju energetsku efikasnost za 20 odsto.

You may also like...