Film o čudesnom svetu flore i faune Dunava „REKA ŽIVOTA“

Nakon četiri godine (2008-2011) mukotrpnog snimanja u prirodi i kulturnim dobrima duž Dunava u Srbiji završen je novi dugometražni dokumentarni film biologa i filmskog stvaraoca mr Olivera Fojkara pod nazivom „REKA ŽIVOTA“. Ovaj film, složene strukture, predstavlja putovanje kroz prostor i vreme srpskog najlepšeg dela reke Dunava, kao i putovanje kroz život malog čoveka, ribara, od dečačkih dana, pa do zrelog doba.

Dunav je najznačajnija evropska reka. Sa svojih 2888 kilometara Dunav povezuje istok i zapad Evrope, Atlantik i Mediteran. Kroz Srbiju njegov tok je dug 588 kilometara i upravo tu on postaje velik i moćan. Tu se u njega ulivaju Drava, Tisa, Sava, Tamiš, Morava, Nera, Timok… U Vojvodine Dunav ima sve karakteristike nizijske reke. Razliva se pri većem vodostaju i krivuda stvarajući mnogobrojna rečna ostrva, rukavce i bare – jedinstvene oaze prirode, poslednja utočišta za mnoge biljne i životinjske vrste. Dunav je sudbinska reka Evrope. Vekovima njena glavna saobraćajnica, kolevka kulture i svedok prvih koraka naše civilizacije. Tu se sustiču uticaji centralnoevropskih i orijentalnih kultura.

Gledalac će imati priliku da krene na putovanje, da „poleti“ i iz vazduha pogleda skrivene rukavce i meandre Dunava, da zaroni i zaviri u tajne podvodnog sveta ritova i dunavskih dubina gde vladaju ogromni somovi, ali i da se upozna sa čudesnim kapljičnim svetom mikrokosmosa, praživotinja i algi. U filmu je predstavljena niska bisera srpskog podunavlja, najlepša zaštićena prirodna dobra: Specijalni rezervat prirode „Gornje podunavlje“, park prirode „Begečka jama“, NP „Fruška gora“, SRP „Koviljsko petrovaradinski rit“, SRP „Deliblatska peščara“ i Labudovo okno, NP „Đerdap“. Film na popularan i prijemčiv način predstavlja i sve veće tvrđave i kulturna dobra duž Dunava: Bačku tvrđavu, Petrovaradinsku tvrđavu, Kalemegdan, Smederevsku tvrđavu, tvrđavu u Ramu, Golubačku tvrđavu, Trajanovu tablu, arheološki lokalitet Lepenski vir…

 

Stvaranje ovog neobičnog i zahtevnog dokumentarnog filma, za srpske uslove, zahtevalo je specifična snimanja iz vazduha, sa broda, podvodno i mikroskopsko snimanje. Snimanja iz vazduha su vršena iz motornih zmajeva – dvoseda. Korištena su tri motorna zmaja, a letelo se na visini do 300 metara iznad tla. Za potrebe snimanja sa vode filmska ekipa je plovila brodovima JP “Plovput” iz Beograda, a najviše sa brodom „Istrajni I“ kojim je tada upravljao kapetan Milorad Balać. Tajne podvodnog sveta ritova pored Dunava su zahtevale angažovanje ronilačkog tima i kamere sa podvodnim kućištem. Najbolji rezultati u podvodnom snimanju su ostvareni u rukavcima i barama pored Dunava gde su čestice sedimentisane i voda prozirnija. Pod vodom su snimljeni somovi, sunčani karas, američki somići, barska kornjača, rečni rakovi, ali i „džungla“ vodenog rastinja, pupoljci lokvanja i drezga. Čudesni svet mikrokosmosa, zooplankton i fitoplankton, je snimljen pod mikroskopom na Departmanu za biologiju i ekologiju, na PMF-u u Novom Sadu.

Film je snimljen u HD (High Definition) rezoluciji, u formatu 16:9, i traje 80 minuta.

Želja im je da filmom „Reka života“ približe prirodne lepote Dunava našoj deci i nama samima i da podstaknu još bolju zaštitu ove reke u Srbiji.

Angažovana ekipa na snimanju filma “Reka života”

Scenario i režiju ovog dokumentarnog filma potpisuje autor mr Oliver Fojkar, ali na snimanju filma “Reka života” angažovana je velika profesionalna ekipa od preko 40 ljudi. Kameru u filmu potpisuju Oliver Fojkar i Dušan Čekić, podvodnu kameru: Dragan Milutinović, Miljan Zeković i O. Fojkar, snimke iz vazduha O. Fojkar, a mikroskopske snimke dr Dragan Radnović. Film su montirali vrsni montažeri Ondrej Pavčok i Dragan Milutinović. Tekst za film je pročitao glumac SNPa Miodrag Petrović, postprodukciju filma je izveo Dragan Milutinović, a za dizajn zvuka je bio zadužen Goran Vujičin. Originalnu muziku za film je komponovao Miroslav Jovančić, a izvela grupa “Kadabra” iz Subotice. Stručni saradnici na filmu su bili stručnjaci Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode na čelu sa dr Biljanom Panjković.

Producent ovog opsežnog filmskog projekta je Akademsko Društvo za proučavanje i zaštitu prirode Novi Sad, a suorganizatori na projektu su bili Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i Zavod za zaštitu prirode Srbije. Sufinansijeri filma su Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, kao i Fond za zaštitu životne sredine Republike Srbije. Sponzori filma su: JP “PLOVPUT” Beograd, JP “VOJVODINAŠUME” (ŠG Novi Sad, ŠG Kovilj i ŠG Pančevo) i Petar Lapu – Čarda “Kod Braše”.

Za dokumentarni film “Reka života” komponovana je i izvedena originalna muzika, a kompozitor je Miroslav Jovančić iz Subotice. Ovo je treći dokumentarni film na kome autori Oliver Fojkar i Miroslav Jovančić rade zajedno. Prethodni su više puta nagrađivani “Moj prijatelj štiglić” i “Bele rode moje ravnice”. Jovančić je i ovoga puta uspeo da iznedri izuzetno senzibilnu i nadahnutu muziku koja celom filmu daje lepršav i suptilan ton, povezujući kadrove u čudesno skladnu celinu. Neki od naziva kompozicija koje izvodi Jovančićeva grupa “Kadabra” su: “Bubnjevi ribara”, “Dolaze dani”, “Srce usamljenika”, “More”, “Voda”…

Dosadašnji filmovi i nagrade autora Olivera Fojkara:

Oliver Fojkar je do sada stvorio preko 15 dokumentarnih filmova iz oblasti prirode i ekologije: U senci civilizacije, Gljive Fruške gore, Molitva za goru, Zimski let, serija Priroda kao život, Moj prijatelj štiglić, Bele rode moje ravnice…. Učestvovao je na više prestižnih međunarodnih filmskih festivala u: Italiji, Grčkoj, Velikoj Britaniji, Japanu, Finskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Srbiji.
Dobitnik je više nagrada za svoje filmove, a neke od njih su:

  • Nagrada naučnog komiteta Ekološkog Filmskog Festivala Viterbo, Italija (1996),
  • SREBRNI BOR, Najbolji ekoloski film 12. MEFEST, Zlatibor, (2004),
  • Panda Award Finalist, WILDSCREEN 2006 Bristol, Velika Britanija,
  • Najbolji ekološki film za edukaciju dece, Japan Wildlife Film Festival (2007),
  • Memorijalna nagrada «ALEKSANDAR SAŠA PETROVIĆ» MEFEST (2008),
  • „ZLATNO PAUNOVO PERO“ Grand prix, 12. Međunarodni festival fotografije i filma, Gospođinci (2009),
  • Specijalnu nagradu, 13. Međ. Festival Filma o prirodi , Lođ, Poljska  (2009).

Zaposlen je u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode u Novom Sadu kao savetnik i načelnik odeljenja za promociju, edukaciju i odnose sa javnošću.

[nggallery id=49]

You may also like...