Hidroelektrane na Ibru – šansa za srpsku privredu

reka IbarIzgradnja hidroelektrana na Ibru koštaće oko 285 miliona evra. To je novac koji će obezbediti EPS i italijanska kompanija Seci Energia S.p.A. koje su osnovale zajedničku firmu Ibarske hidroelektrane d.o.o. sa sedištem u Kraljevu. Italijanski partner je vlasnik 51, a EPS 49 odsto akcija u tom zajedničkom preduzeću. Taj veliki projekat će, bez ikakve dileme, doprineti razvoju turizma u celom regionu, ali će biti i prilika da se uposli veliki broj domaćih kompanija. Elektroprivreda Srbije je decenijama već nosilac razvoja srpske privrede i nebrojeno puta je dokazala da i te kako računa na domaće firme. Tako će biti i na ovom projektu, rekao je Dragomir Marković, generalni direktor EPS-a, povodom velikog interesovanja za učešće u ovom projektu koje već sada iskazuju mnoge domaće kompanije, pre svega iz Kraljeva.

  • Ugledni domaći instituti su angažovani na nizu studija. Potom slede poslovi na pripremi izgradnje 10 HE na Ibru. Procenjujemo da će se sve neophodne studije raditi u narednih godinu- dve dana, da će toliko trajati i pribavljanje neophodnih saglasnosti i dozvola, kako nalažu zakoni, iz čega proizilazi da je u ovom trenutku rano govoriti o angažovanju kompanija na izgradnji hidroelektrana – objašnjava Marković, naglašavajući još jednom značaj činjenice da je sedište Ibarskih hidroelektrana d.o.o. baš u Kraljevu.

To je sasvim prirodno, kaže Marković, jer će se graditi HE u tom kraju. To jeste, ne krijemo, i prilika da se zaposli lokalna privreda i veliki broj ljudi koji žive u Kraljevu i okolini. Kad HE prorade, jasno je da će i tada prednost u zapošljavanju imati stručnjaci koji žive u tom regionu.

dragomir-markovic-eps

  • Kad dođe vreme za to, zajednička firma EPS-a i Seci Energia S.p.A. kroz tenderske procedureodabraće najbolje kompanije za taj zahtevan poduhvat. Prve tendere pokušaćemo da raspišemo već u drugoj polovini 2011. godine – kaže Marković, još jednom ističući značaj ovog projekta za ceo region pa i za Republiku Srbiju i odlučnost EPS-a i italijanskog partnera da se ispoštuju sve zakone Srbije u oblasti zaštite životne sredine.

Sektor EPS-a za odnose s javnošću

You may also like...