Ibarske hidroelektrane

Elektroprivreda Srbije i italijanska kompanija SECI Energia S.p.A. potpisale su ugovor o osnivanju Privrednog društva Ibarske hidroelektrane d.o.o., Kraljevo, koje će izgraditi 10 hidroelektrana na Ibru, ukupne snage 103 megavata. Vrednost ove investicije iznosi 285 miliona evra.

potpisivanje-ugovora1

Elektroprivreda Srbije i italijanska kompanija SECI Energia S.p.A. potpisale su ugovor o osnivanju Privrednog društva Ibarske hidroelektrane d.o.o., Kraljevo

IbarUgovor su potpisali Dragomir Marković, generalni direktor JP Elektroprivreda Srbije, i Gaetano Makaferi, predsednik grupe Makaferi čija članica je kompanija SECI Energia S.p.A

Potpisivanju ugovora prisustvovali su prof. dr Petar Škundrić, ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije i njegova ekselencija Armando Varikio, ambasador Italije u Srbiji.

Osnivanje zajedničke firme predstavlja početak realizacije Protokola o saradnji u oblasti energetike, koji su 9. marta 2009. godine zaključile Srbija i Italija. Ovim dokumentom JP Elektroprivreda Srbije i SECI Energia S.p.A. viđeni su kao strateški partneri u realizaciji projekata za proizvodnju električne energije, a jedan od njih je korišćenje hidropotencijala sliva reke Ibar.

Ministar Škundrić je naglasio da je reč o jednom od projekata u okviru šireg programa saradnje Srbije i Italije. Govoreći o njegovom značaju ministar je naglasio da je reč o udruživanju kapitala javnog i privatnog sektora i da to predstavlja ulazak EPS-a u potpuno tržišne uslove poslovanja.

  • Ovim činom mi praktično ulazimo u investicioni ciklus, koji je veoma značajan za EPS, ali i za našu ekonomiju i državu u celini. Ukupna vrednost hidroelektrana na Ibru je 20 odsto od onoga što bi trebalo da se realizuje u okviru programasaradnje dve države u oblasti energetike. Ovaj projekat ima sve potrebne i poželjne elemente,od stvaranja nove vrednosti do otvaranja novih radnih mesta – rekao je Škundrić.

    Zahvalivši italijanskoj vladi na konstruktivnoj saradnji, on je izrazio nadu da će se sledeće godinepostaviti i kamen temeljac za prvu hidroelektranu na Ibru.

Generalni direktor EPS- Dragomir Marković rekao da je ugovorom koji je potpisan formirana zajednička firma za projektovanje, izradu dokumentacije, izgradnju i eksploataciju hidroenergetskih objekata na reci Ibar. On se zahvalio partnerima što su prihvatili da sedište ove firme bude u Kraljevu, iako je bilo praktičnih razloga da to bude na drugom mestu. Naveo je i tri ključna razloga ulaska EPS-a u ovaj posao: ulaganje u nove izvore, odnosno čistu ili zelenu energiju kao jedan od najvažnijih prioriteta EPS-a, zatim, brigu o životnoj sredini i njeno stalno unapređenje koje svaka društveno odgovorna firma ima za cilj, a projekat HE na Ibru je upravo tako orijentisan i na kraju, kao treći ali ne manje važan razlog od prethodnih, veoma pozitivni komercijalni efekti koji proističu iz podsticajnih mera italijanske vlade.

Teče, teče Ibar reka

  • Za EPS je od posebnog značaja i to što je ovo prvi projekatkojim naša kompanija pokazuje orijentaciju ka profitnom i tržišnom načinu poslovanja, a to će – prema rečima Markovića, već od 1. januara iduće godine, biti i formalno ostvareno kroz transformaciju EPS-a u akcionarsko društvo, u skladu sa važećim zakonskim obavezama.

Gaetano Makaferi, predsednik grupe Makaferi je istakao da Srbija ima značajne potencijale u oblasti obnovljivih izvora energije i naglasio da je ovo samo prvi korak u toj saradnji, koji sada omogućava i Sporazum između Srbije i Italije u ovoj oblasti.

  • Taj sporazum upravo omogućava beneficije u vezi sa cenom električne energije, koja se proizvodi u Srbiji a prodaje u Italiji. Ta cena omogućava značajan razvoj i brz povrat uloženih sredstavau ovakve objekte– rekao je Makaferi.

Ambasador Italije u Srbiji Armando Verikio izrazio je zadovoljsto potpisivanjem ovog ugovora, napomenuvši da će se narednih godina ići korak po korak u ovoj saradnji. On je takođe istakao da Italija smatra da je Srbija najznačajnija država u regionu i da će biti pokretačka snaga za razvoj celog regiona. Ovi sporazumi, potvrđuju nameru Italije da sa Srbijom ima najkompletniju moguću saradnju u najnačajnijim privrednim sektorima.

You may also like...