Koncept nulte emisije – edukacija i promocija, projekat u Srbiji

Seminarom u Kragujevcu ”Koncept nulte emisije – edukacija i promocija”, zvanično otpočinje istoimeni projekat u Srbiji. Seminar je organizovan u Biznis inovativnom centru u Kragujevcu, od strane osnivača ”Mreže nulte emisije”, Grada Kragujevca i Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja.
Nulta emisija podrazumeva korišćenje otpada kao resursa, što je i naglašeno u definiciji termina Univerziteta Ujedinjenih nacija. Cilj seminara u Kragujevcu je upoznavanje i edukacija donosioca odluka i medija sa idejom Nulte emisije i ciljevima mreže. To je bila prilika i za upoznavanje sa mogućnostima pristupa stručnoj, tehničkoj i finansijskoj podršci koja je usmerena ka sprečavanju emisije štetnih materija u životnu sredinu u oblasti energetike, upravljanja otpadom, otpadnim vodama i biomasom.

  • Mi upravo tražimo mogućnosti kako da implementiramo zaštitu životne sredine kroz pametne projekte. Ubeđeni smo da svaki grad, region ima dovoljno resursa da reši svoje klimatske i energetske probleme. Važno je da se otpad, posmatra kao resurs, i kako pronaći načina da se on iskoristi i uvede u proces proizvodnje, što će kasnije biti profit za sam region – ističe Michael Knaus, direktor Odeljenja za međunarodnu saradnju IfaS-a.Ukoliko u Srbiji postoji ovako razmišljanje, onda će doći investitori u nove tehnologije koje postoje u drugim zemljama. Nemačka je donela odluku da do 2022. godine izađe iz atomske energije i do tada će morati da nađe načina da se kompletno snabdeva iz obnovljivih izvora energije. Činjenica je da smo u starom sistemu zapošljavali 100 hiljada ljudi, sada u novom potrebno je 500 hiljada ljudi kako bi se na jedan inovativan i zdrav način snabdevali energijom. To znači da obnovljivi izvori energije i njihovo iskorišćavanje znači stvaranje novih radnih mesta i biznisa od kojih jedna privreda može dobro da živi – objašnjava Knaus.

Misija Mreže nulte emisije u Srbiji je koordinacija interdisciplinarne saradnje između nauke, privrede i politike kroz razvoj i koncentraciju inovativnih projekata. Njen zadatak je i savetovanje političkih aktera, regiona i lokalnih samouprava uz aktivni doprinos zaštite klime i resursa i izgradnji novog, odgovornog stava građana prema svom prirodnom okruženju.

  • U saradnji sa IfaS institutom i uz pomoć Centra za transfer tehnologija u jugoistočnu Evropu pokrenuli smo sličnu stvar i u Srbiji, tako što smo prošle godine formirali Mrežu nulte emisije, koja u sebi sadrži jedinice lokalne samouprave, privredne organizacije, istaknute pojedince, fakultete, institucije i sve one koji na neki način veruju u realnost nulte emisije – objašnjava Velimir Mitrović, predsednik Upravnog odbora ”Mreže nulte emisije”. U Srbiji Mreža nulte emisije ima za cilj sprečavanje svih štetnih emisija u životnu sredinu, jer hoćemo da okupimo sve ljude koji su u Srbiji nešto uradili u vezi toga, kako bi ih umrežili i omogućili im da svoje razvojne programe kreiraju u cilju razvijanja novih potrošačkih kapaciteta, a da pri tome nema štetnih emisija u životnu sredinu – ističe Mitrović.

Cilj projekta Koncept nulte emisije ”Edukacija i promocija”, je promocija Mreže nulte emisije u javnosti kao važnog partnera u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja u Srbiji, kao i jačanje saradnje između Mreža nulte emisije i Nemačke. Inače planirane su tri radionice u Srbiji za predstavnike medija, lokalne odlučioce i menadžere kao uvod u tematiku Koncepta nulte emisije.

You may also like...