Kragujevac spreman za ‘’Veliko spremanje Srbije’’

Akcijom ‘’Veliko spremanje Srbije’’, građani Srbije i Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja obeležiće u subotu 5. Juna Dan zaštite životne sredine. Član Gradskog veća za zaštitu životne sredine, održivi razvoj i saradnju sa udruženjima Srđan Matović, pozvao je sve kragujevčane da se uključe u akciju i očiste smeće ispred svojih zgrada, kuća, škola, priobalja reka…

Pogled sa Žeželja

Kragujevačka Javna komunalna preduzeća, nevladine organizacije, mesne zajednice i institucije spremno dočekuju akciju velikog spremanja Srbije. Na konferenciji za novinare član Gradskog veća za zaštitu životne sredine, održivi razvoj i saradnju sa udruženjima Srđan Matović, najavio je niz akcija čišćenja koje će biti realizovane na gradskim i prigradskim lokacijama, Šumaricama i na Žeželju i Bešnjaji. Ekipe gradske Čistoće već rade na uklanjanju divljih deponija u kragujevačkom naselju “Bresnica i Košutnjak. Veliko spremanje Srbije u Kragujevcu, u petak 4.juna nastavlja se velikom akcijom “Čišćenje Šumarica“, u kojoj će učestvovati oko 600 kragujevačkih učenika iz 18 osnovnih i 3 srednje škole. Za sve učesnike Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja i Grad Kragujevac obezbedili su 2000 zaštitnih rukavica i 4000 kesa za odlaganje smeća.

Poziv na veliko spremanje Srbije

  • Plan je da se ove aktivnosti nastave tokom jeseni, jer ćemo dobiti rukavice koje nisu za jednokratnu upotrebu kako bi tokom leta i jeseni u Kragujevcu napravili još takvih akcija i da neke prostore učinimo lepšim i čistijim – istakao je Matović. Nadam se da ćemo podstaći sugrađane da nam se priključe akciji i sami tog dana očiste svoj prostor, a samim tim stvorimo naviku kod njih da ne zagađuju životnu sredinu u kojoj žive. Svetski dan zaštite životne sredine povod je i da stanari u zajedničkoj akciji urede prostor oko zgrade, podrumske i druge prostorije.

Poziv kragujevcanima na veliko spremanje Srbije

Čišćenju u Kragujevcu u subotu će se priključiti Pro Kredit banka čiji će zaposleni čistiti prostor od Velikog parka do muzeja 21.oktobar, dok će radnici Telekoma Srbije u saradnji sa studentskim organizacijama uređivati lokaciju oko Pravnog i Ekonomskog fakulteta, i deo do Grudnog odeljenja u sklopu Kliničkog centra.

Tradicionalno na svetski Dan životne sredine u Politehničkoj školi biće otvorena izložba fotografija. Najveća akcija u subotu planirana je na Žeželju, gde će učešće uzeti mnogobrojne ekološke organizacije i udruženja među kojima su planinarska društva, udruženja pčelara i lovaca, penzionersko udruženje prosvetnih radnika i mnogobrojni volonteri. Ribolovačko društvo “Magma“ uklanjaće otpad na Gružanskom jezeru, gde će se organizovati i takmičenje za najmlađe ljubitelje ribolova.

You may also like...